Datum zveřejnění: 
4. 4. 2024
Martin Pouva, moderátor -------------------- Tchaj-wan se vypořádává s následky nejsilnějšího zemětřesení za posledních 25 let. Zemřelo během něj nejméně 10 lidí a další desítky se stále pohřešují.

Kristina Kloubková, moderátorka

--------------------

Odborníci ale upozorňují na to, že kdyby Tchaj-wan nebyl na otřesy půdy tak dobře připravený, následky by mohly být mnohem ničivější.

 

Petr Virt, redaktor

--------------------

Voda vylévající se z koryt kanálů i bazénů. Sesuvy půdy i pád některých budov. Tchaj-wan má za sebou extrémně silné zemětřesení. Přesto je den po katastrofě počet obětí relativně nízký. Lidé jsou totiž na podobné situace připraveni. Klid při katastrofě zachoval jak personál porodnice, který chránil novorozence vlastními těly, tak moderátorka zpravodajské relace. Největší podíl na ochraně životů mají konstrukce budov. V okolí epicentra jich zemětřesení poničilo méně než 50. I ty, které se zřítily, často v mnoha případech dokázaly ochránit své obyvatele.

 

Su Jin-huei, velitel zasahujících hasičů

--------------------

Poté, co se budova naklonila, zůstali obyvatelé uvězněni v několika patrech, jsou často uvězněni pod postelemi a skříněmi. Odstraňujeme trosky a jednoho po druhém dostáváme ven.

 

Jakub Dolejš, Fakulta stavební ČVUT v Praze

--------------------

To, že se ta konstrukce nakloní, je asi lepší varianta, než když se celá zřítí, nicméně pořád to znamená, že není dobře nadimenzovaná na to zemětřesení, které zrovna probíhalo.

 

Petr Virt, redaktor

--------------------

Ostrým testem prošel i mrakodrap v hlavním městě. 508 m vysoká budova Tchaj-pej 101 přečkala zemětřesení bez poškození.

 

Jakub Dolejš, Fakulta stavební ČVUT v Praze

--------------------

Uvnitř je třeba kyvadlo, které v okamžiku, kdy začne působit zemětřesení a začne se rozkmitávat to podloží, tak je tam vyrovnávací kyvadlo, které nějakým způsobem eliminuje efekty toho zemětřesení.

 

Petr Virt, redaktor

--------------------

Zemětřesení napáchalo škody i v horských oblastech, kde způsobilo sesuvy půdy. V těžko přístupných místech museli zasahovat záchranáři s helikoptérami. Celkem při neštěstí utrpělo zranění přes 1 000 lidí.

Petr Virt, televize Nova.

Autor: 
Petr Virt
Zdroj: 
TV Nova - Televizní noviny