Datum zveřejnění: 
3. 4. 2024
Současná složitá situace v Evropě klade na ozbrojené síly nové požadavky, řekl to prezident Petr Pavel na konferenci o spolupráci armády s akademickou obcí. Na ní vystoupil i náčelník Generálního štábu Armády České republiky Karel Řehka. Diskuzi sledoval kolega Karel Rychlý.

Konference o významu a nebojím se říci nutnosti spolupráce mezi akademickou obcí a Armádou České republiky se konala v Rektorátu Českého vysokého učení technického a zúčastnil se jí kromě už jmenovaných prezidenta republiky a náčelníka generálního štábu také rektor Českého vysokého učení technického . Pokud bych měl vyzdvihnout něco z toho, co tady v průběhu té konference zaznělo od jednotlivých řečníků, tak to bylo o tom, že bojiště na Ukrajině v současné době funguje do značné míry jako.nějaký tyglík, ve kterém vznikají naprosto nová, nečekaná řešení bojových situací a velmi výrazným způsobem se řečníci zmiňovali také o dronech, Armáda České republiky se chystá na akvizici dronů, a to nejrůznějších kategorií. Od těch, které se dají považovat za spotřební zbraně podobného ražení, jako například granáty. A tady je prý zapotřebí ale vyřešit spíš než otázku
jejich pořízení otázku jejich odepisování, protože tuto problematiku zatím ještě armáda vyřešenou nemá. Ale ta zase na druhou stranu žádným způsobem nesouvisí s Českým vysokým učením technickým .

Autor: 
Karel Rychlý
Zdroj: 
CNN Prima News