Datum zveřejnění: 
3. 4. 2024
Vojenské akvizice by podle prezidenta Petra Pavla neměly trvat roky, jinak nebude Česko schopné pružně reagovat na vývoj bezpečnostní situace ve světě. Hlava státu to řekla na konferenci na pražském ČVUT . Vzájemné spolupráci akademické obce a vojenských odborníků loni podepsala česká armáda s univerzitou memorandum, díky kterému se studenti mohou podílet na rozvoji některých vojenských technologií.

Petr Pavel, prezident ČR
--------------------
Tady myslím, že je výborná příležitost k tomu, abychom na jedné straně zúročili to, co se v univerzitním výzkumu děje, využili možných synergií s tím, co armáda potřebuje a pracovali společně na projektech, které zvýší obranyschopnost České republiky, ale i našich spojenců.

 

Karel Řehka, náčelník GŠ AČR
--------------------
My chodíme s věcma, který prostě potřebujeme jako armáda dělat, máme nějakou potřebu a ta akademická sféra nám pomáhá v tom, že si to vezmou třeba jako výzkumný projekt, to je obecně jedna věc, druhá věc je, že jsou technologie, které, o kterých my třeba ani nevíme, ty technologie mají prostě využití v obraně nebo ve vojenství, takže, aby nám pomohli tyhle věci identifikovat.

Zdroj: 
ČT - Zprávy ve 12