Datum zveřejnění: 
23. 3. 2024
Studenti kladenské Fakulty biomedicínského inženýrství (FBMI) ČVUT využívají program Erasmus + jak na studijní pobyty, tak i v rámci pracovních stáží. Na studijní pobyty více vyjíždějí posluchači technických programů, pracovní stáže zase častěji absolvují ti ze zdravotnických programů. Studenti FBMI mohou dvakrát ročně využít i krátkodobý výjezd na týdenní intenzivní kurz na zahraniční technické univerzitě v rámci programu ATHENS (Advanced Technology Higher Education Network/Socrates), sdělila na dotaz ČTK mluvčí FBMI Ida Skopalová.

V rámci programu Erasmus+ na studijní pobyty vyjíždí ročně řádově deset studentů fakulty, v případě pracovních stáží jich je asi polovina. Několik dalších také vyjíždí i do zemí mimo Evropskou unii. O kurzy ATHENS mívá zájem také do deseti studentů. "Počty studentů vyjíždějících do zahraniční se po covidu snížily a na původní počty před rokem 2020 se zatím nevrátily," doplnila Skopalová.

Na FBMI přicházejí také studenti za zahraničí. Jejich počet je vyšší než množství vyjíždějících studentů. "Ať už se jedná o studenty v rámci programu Erasmus+ nebo i jiných  mimo EU. ČVUT v Praze, a tím i FBMI má uzavřeny bilaterální dohody v rámci programu Erasmus+ v rámci EU a samozřejmě i s mnoha zahraničními školami mimo EU (tzv. celouniverzitní smlouvy)," vysvětlila mluvčí. Podle ní mají zahraniční studenti v rámci programu Erasmus+ o studium na FBMI zájem, zejména o studijní technické programy Biomedicínská technika a Biomedicínské inženýrství, které jsou akreditovány také v angličtině. Právě u programů v anglickém jazyce každoročně stoupá počet zájemců o studium, takzvaných samoplátců denního studia v anglickém jazyce.

V rámci spolupráce s několika slovenskými vysokými školami v oblasti zdravotnických programů na FBMI v programu Erasmus+ přijíždějí též studenti ze Slovenska, kteří se podle Skopalové mohou bez problémů zapojit do výuky v českém jazyce.

Kladenskou FBMI studuje kolem 2000 mladých lidí. Jsou zde například bakalářské programy Biomedicínská technika, Informatika a kybernetika ve zdravotnictví, Fyzioterapie, Zdravotnické záchranářství nebo Bezpečnost a ochrana obyvatelstva. Navazující magisterské obory jsou mimo jiné v oblasti biomedicíny a civilního nouzového plánování.

Autor: 
sbe abz
Zdroj: 
ČTK