Datum zveřejnění: 
22. 2. 2024
Český start-up Citya chce s pomocí Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického v Praze zasadit projekt operativní hromadné dopravy do amerického dopravního systému.

Operativní hromadná doprava je alternativou ke klasické veřejné hromadné dopravě a vychází z potřeb cestujících. Hodí se všude, kde běžná autobusová nebo vlaková linka nemůže být z principu efektivní. O spolupráci informovala univerzita v tiskové zprávě.

Start-up Citya chce využívat minibusy a chytrý algoritmus, který cestujícím vytvoří virtuální zastávku vzdálenou pár desítek metrů od jejich aktuální polohy. Cesta by se pak následně v reálném čase přepočítávala podle aktuální poptávky a minibus průběžně nabíral a vysazoval cestující jedoucí v podobném směru. 

Podle tiskové zprávy by tento koncept dokázal efektivně a levně obsloužit relativně široký region. Aktuálně je tento koncept veřejné dopravy provozován v Říčanech.

Připravují se desítky dalších realizací ve městech a krajích v České republice, Polsku, na Slovensku a nově ve Spojených státech. "Mezi kvalitou veřejné dopravy v České republice a Spojených státech je propastný rozdíl. Využití moderních technologií, které nabízí platforma společnosti Citya, skýtá velký potenciál využití hromadné dopravy i pro takové bašty individuální automobilové dopravy, jakými Spojené státy bezesporu jsou," uvedl Tomáš Horák.

"Důležitý faktor pro úspěch aktuálně zahájeného projektu je i fakt, že Texas je primární zájmové území pro Česko, což je to dáno historickým vývojem a skutečností, že se zde nachází největší česká diaspora. V neposlední řadě je to i otevřenost Texasu vůči podnikání a moderním formám byznysu," dodal Horák, který aktuálně přednáší dopravní inženýrství na texaské univerzitě UTEP ČVUT se start-upem již spolupracuje delší dobu, uvedl zakladatel Citya Dominik Janík.

"Proto jsme přivítali možnost přímé spolupráce s docentem Horákem, který aktuálně působí ve Spojených státech. V Texasu tak vidíme obrovský byznysový potenciál. V kampusu UTEP se pohybuje více než 24 tisíc studentů, dále se zde nacházejí tři komplexy kolejí, desítky sportovišť, divadlo i koncertní sál," řekl Janík.

"Jezdí zde tři autobusy, na které není spolehnutí. Chodit pěšky ve 40 stupních v poušti se nikomu nechce, a proto většina z nich jezdí autem. To vede k tomu, že hlavní silnice podél kampusu jsou často ucpané a univerzita se neustále potýká s nedostatkem parkovacích míst," dodal.

Fakulta dopravní ČVUT v Praze byla v současné podobě založena v roce 1993 jako akademická instituce v oblasti dopravy, logistiky a telekomunikací v České republice. Univerzita patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě.

Český start-up Citya se zaměřuje na operativní hromadnou dopravu. Pomocí technologií pomáhá obcím, městům, krajům i firmám dopravit občany nebo zaměstnance bez pevných jízdních řádů nebo potřeby používat vlastní auto.

Autor: 
Barbora Mráčková
Zdroj: 
forbes.cz