Datum zveřejnění: 
18. 2. 2024
Zastavit ujíždějící auto na dálku, takovou pravomoc by mohli mít policisté, pro které vědci z brněnského VUT a pražského ČVUT testují novou technologii. Projekt ve čtvrtek představili v Brně. Využívají přitom systém, který se už teď běžně montuje do nových osobních aut a v budoucnu má být povinný pro všechny vozy s autonomním řízením.

reportérka
-------------------

Jedno z mnoha policejních pronásledování, rychlá a nebezpečná jízda ve městě i na dálnici. V ohrožení nebývá jen ujíždějící řidič, ale taky policisté a všichni v okolí.Jak policistům v takových situacích pomoci? Právě na to se teď zaměřují věcdi z technických univerzit v Brně a v Praze vymýšlejí technologii, která by policistům umožnila zastavit prchajícího pachatele v autě na dálku. Sloužit by k tomu mohla tato bezdrátová jednotka, která se už teď běžně montuje do nových aut.


Zdeněk Lokaj, dopravní expert, ČVUT
--------------------
Jedno vozidlo, tedy to policejní, vyšle signál do pronásledovaného vozidla a přes jednotku, která je v tom vozidle, tak vlastně zajistíme to, že tomu vozidlu zamezíme příbudu paliva.
 

mluvčí
--------------------
Zkuste rozjet, dejte plný plyn.

A už jste dojela, už to zastavilo, ano, už to vydechlo a nechtělo to táhnout.


mluvčí 2
--------------------
Jsem cítila, že to auto se tak cuká. Ano, co to docházelo? Palivo?
 

mluvčí
--------------------
Ao, přesně tak, docházelo palivo a ten motor samozřejmě se snaží, snaží vykompenzovat, ale bohužel mu to nejde, takže cuká. Pak už vlastně můžete přidat, jakkoli chcete, ale to vozidlo už v podstatě jenom dojíždí.
 

reportérka
--------------------
Policisté budou moci systém ovládat prostřednictvím aplikace, tady jim ukáže všechna auta v okolí, cíleně, jedno vyberou, jedním kliknutím ho zastaví.
 

Jan Pospíšil, VUT
--------------------
Ty zprávy zde ukazují rychlost vozidla, polohu, úhel, kterým směřuje, takže je možnost podle indicií zvolit správné vozidlo. 


Vladimír Táborský, policista ve výslužbě
--------------------
Ujíždějící vozidlo. Jedna z nejnebezpečnějších zbraní, kterou lze použít. My se o tom přesvědčujeme poměrně dost často, takže ten přínos, si myslím, by byl obrovský.


reportérka
--------------------
Podle námi osloveného právníka by ale bylo potřeba užití tohoto systému ošetřit i novou právní úpravou.


Jakub Harašta, právník
--------------------
Je vhodnější aktivita zákonodárce, pokud chceme nové technologie používat bezpečně, není to nutné, ale je to v tomto konkrétním případě nanejvýš vhodné. 

 

reportérka
-------------------

Aby systém nemohl někdo paradoxně na dálku zneužít. Přijímá signál jen na vzdálenost zhruba 300 m a zároveň je šifrovaný.


 

Autor: 
Barbora Mezníková
Zdroj: 
Česká televize, Zóna