Datum zveřejnění: 
12. 2. 2024
Z nápadu k diplomové práci studenta Českého vysokého učení technického (ČVUT) vznikla s finanční podporou ministerstva zahraničí na venkově v Zambii nová budova střední školy. Zpracování student vybíral s ohledem na tamní klima a vymyslel inovativní technologii. Stavba bude moci pojmout až 250 studentů. Univerzita to dnes uvedla na vernisáži projektu. Výstava k němu bude přístupná do konce února v atriu Fakulty stavební ČVUT v Praze.

Realizační tým, složený převážně ze studentů a absolventů ČVUT, využil nepálené lisované cihly, které navazují na místní tradici. "Možnosti kvalitní technologie pro výstavbu infrastrukturních a obytných budov v podmínkách zambijského venkova jsou značně omezeny. Pálené cihly způsobují odlesňování, betonové cihly jsou velmi finančně náročné. My jsme se rozhodli jít cestou tradiční stavební technologie výroby nepálených cihel pomocí ručního lisu, kterou jsme vylepšili," řekl student Petr Čanda, který s nápadem přišel.

Směs na výrobu cihel obsahuje velmi malou příměs cementu, kolem pěti procent, a cihly se vyráběly na strojích vyrobených v Česku. "Díky tomu mají cihly větší pevnost, jsou odolné vůči vlhkosti i působení termitů a námi poskytnuté stroje vyrábí tvarově stálé cihly se zámkovou funkcí, zefektivňující a zjednodušující proces výstavby," dodal Čanda.

Na projektu spolupracovalo přes 40 dobrovolníků z Česka i Zambie. Při architektonických a stavebních přípravách se zapojili studenti univerzity a loni v létě vznikl první objekt střední školy. V kampusu internátní školy je kromě učeben, laboratoří a dílen i ubytování pro studenty, učitele a zahraniční dobrovolníky. Budova bude také sloužit jako školicí středisko nové stavební technologie pro veřejnost.

Střední školství je v několikatisícovém zambijském regionu Kashitu dostupné jen těm nejbohatším. Mnohahodinové dojíždění a školné totiž nedovolují naprosté většině dětí na střední školu nastoupit. Svoje vzdělání tak většinou končí ve 13 letech a jsou zapojeni do života dospělých, uvádí tisková zpráva ČVUT.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Má nyní osm fakult, a to stavební, strojní, elektrotechnickou, jadernou a fyzikálně inženýrskou, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií a architektury.

Autor: 
puz
Zdroj: 
ČTK