Datum zveřejnění: 
12. 2. 2024
České vysoké učení technické (ČVUT) a Policie ČR prohloubí svou spolupráci ve vědě a výzkumu. Instituce podpoří bezpečnostní výzkum, který se bude moct zužitkovat i v policejní praxi. O součinnosti obou institucí v těchto záležitostech dnes rektor univerzity Vojtěch Petráček a policejní prezident Martin Vondrášek podepsali memorandum.

"V poslední době se ČVUT pustila do rozsáhlé spolupráce, která by měla pomoct České republice a jejím jak ozbrojeným, tak bezpečnostním silám k tomu, aby mohla využít potenciál, který má ČVUT ve vývoji a technologiích z hlediska zlepšení bezpečnosti naší země," řekl Petráček.

Zástupci ČVUT a policie se zavázali také k prohloubení spolupráce ve vzdělávání, do kterého se formou konzultací a přednášek zapojí odborníci z policie. Experti z univerzity pak budou školit příslušníky a zaměstnance policie. Studenti ČVUT získají možnost odborných stáží u Policie ČR. Kromě ochrany takzvaných měkkých cílů, tedy míst s velkým počtem lidí, se spolupráce univerzity a policie má týkat institucionální odolnosti, dezinformací, kyberbezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení.

"Když se podíváte na obory kriminalistické techniky a na naše Národní centrum informačních a komunikačních technologií, tak zjistíte, že tam není obor, který by neměl průnik s fakultami ČVUT," uvedl Vondrášek. "Také bych chtěl univerzitě poděkovat za dosavadní spolupráci, máme za sebou už úspěšné dva projekty - na téma detekce informační kriminality na internetu a na ochranu pyrotechniků v blízkosti výbuchu," dodal.

V dotačním Programu bezpečnostního výzkumu pro potřeby státu, který spravuje ministerstvo vnitra, se policie od začátku loňského roku účastní čtyř projektů. Zaměřují se podle Vondráška mimo jiné na metodiky rychlé detekce zplodin výstřelů, výcviků a reakce policistů na rizikové situace ve virtuální realitě, systém varování ochrany obyvatelstva a chytrý systém pro budoucí plánování zásahů. "Memorandum nám dává prostor, aby konkrétní problematika mohla být realizována na základě písemné smlouvy, kde jsou práva, povinnosti, závazky a další," řekl.

Česká policie spolupracuje s různými univerzitami dlouhodobě, připomněl Vondrášek. Patří mezi ně Univerzita Karlova, Česká zemědělská univerzita v Praze, Vysoká škola Báňská - Technická univerzita Ostrava a Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Má nyní osm fakult, a to stavební, strojní, elektrotechnickou, jadernou a fyzikálně inženýrskou, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií a architektury.

Autor: 
puz, ptd
Zdroj: 
ČTK