Datum zveřejnění: 
8. 2. 2024
Pět stovek žáků osmých a devátých tříd z Prahy 6 se v úterý 6. února vypravilo na poznávací návštěvy různých pracovišť Českého vysokého učení technického v Praze. Není to prý předčasné: už za nějakých pět let je čeká rozhodování o volbě vysoké školy. Přičemž správný směr mohou nabrat při aktuálnějším výběru středních škol.

Dokáže Teslův transformátor zahrát Metallicu? Kdyby byla tahle otázka součástí televizní vědomostní soutěže, nejspíš by se stala kandidátem na využití nápovědy od "přítele na telefonu". Přičemž by asi nešlo o znalost samotné metalové kapely, ale spíš o funkce vysokofrekvenčního zařízení vynalezeného Nikolou Teslou, produkujícího velmi vysoké napětí. Při různých prezentacích technických oborů jde o velmi populární pomůcku: ze sekundární cívky srší efektní modré blesky a malá žárovka nebo zářivka se při přiblížení může rozsvítit. Navíc funguje jako bezmembránový – plazmový – reproduktor.

Že cívka, ze které srší blesky, umí i hrát (a zrovna Metallica zní obzvlášť zdařile), od úterka vědí školáci z Prahy 6 – a od nich už zřejmě také někteří rodiče. Tím, co viděly v rámci projektového dne připraveného ve spolupráci s ČVUT, byly děti nadšeny; jistě pak mnohé o dojmech z návštěvy pracovišť školy vykládaly i doma. Stejně jako kamarádům.

Do projektu, který díky spolupráci sedmi fakult ČVUT a Masarykova ústavu vyšších studií představil zajímavosti technických oborů, se zapojilo půl tisícovky deváťáků a osmáků z 18 základních škol. Různými ukázkami, ale i představením prostředí na ČVUT, se zjevně podařilo podchytit jejich zájem o technické vzdělávání: tím, že by se jim líbilo studovat právě zde, se úterní návštěvníci netajili.

Byť někoho nejvíc nadchla dílna studentského týmu eForce vyvíjejícího autonomní elektroformuli, dalšího třeba experimenty s vodou, zatímco jiného zase uchvátily taje krajinářské architektury. Poznávat se skutečně dalo ledacos: od kovářské výhně s kovadlinou přes virtuální realitu až po taje kosmického výzkumu. Leccos bylo nejen k vidění, ale mnohé aktivity si návštěvníci mohli i sami vyzkoušet.

K čemu je dobré učení při fyzice

"Doufám, že se tady za pár let s některými z vás opět potkám," řekl žákům základních škol rektor ČVUT Vojtěch Petráček. Představením atraktivit technických oborů se je vysoká škola snaží přitáhnout k zájmu o tuto oblast už ve chvíli, kdy jsou na prahu rozhodování o své profesní dráze a zvažují, kam se přihlásí na střední školu. Petráček zdůraznil, že to, co se žáci nyní učí třeba ve fyzice nebo v matematice, je předpokladem pro to, aby se v budoucnu mohli věnovat oboru, který je bude bavit – a jednou třeba budou pokračovat ve studiu právě na univerzitě, v jejímž čele stojí.

Tomu fandí i místostarostka Prahy 6 Mariana Čapková (Praha 6 Sobě), která se akce na ČVUT rovněž zúčastnila. Právě tuto univerzitu označila za školu, jejíž vycházející absolventi už mají jasnou představu o tom, co budou v životě dělat. Ocenila, že se děti mohly podívat, jaké obory ČVUT nabízí, i když je ještě čekají čtyři roky na středních školách.

"Uvědomuji si, že jakákoli změna je stres. A před řadou z přítomných žáků jsou přijímací zkoušky na střední školy. O to více jsem ráda, že mají možnost zjistit, proč ten stres stojí za to absolvovat a proč je dobré do toho dát všechno," poznamenala Čapková. "Pokud se dnes na ČVUT pro něco nadchnete, pomůže vám to absolvovat stres přijímacích zkoušek i čtyřleté studium, protože už třeba budete vědět, na jakou vysokou školu budete chtít pokračovat," připomněla žákům. S upozorněním, že mnozí z nynějších zdejších studentů navštěvovali ještě vlastně celkem nedávno stejné základní školy jako současní příchozí.

Žáci základních škol z Prahy 6 se mohli podívat nejen do různých prostor ČVUT ve vysokoškolském areálu v Dejvicích, ale nahlédli i na pracoviště školy v centru Prahy. Dokonce i do Kladna, kde působí Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT, vypravila Praha 6 autobus, který zájemce odvezl tam i zpět.

Úterní akci s ČVUT připravila skupina Místního akčního plánu Prahy 6. A podle příznivých ohlasů je zřejmé, že návštěva dojednaná vůbec poprvé se jistě nekonala naposledy. Prý by se z ní mohla stát nové tradice.
 

Autor: 
Milan Holakovský
Zdroj: 
Pražský deník