Datum zveřejnění: 
7. 2. 2024
Poodhalit zajímavosti technických oborů a podnítit zájem dětí ze základních škol Prahy 6 o technické vzdělání, se snažil včerejší první Projektový den na Českém vysokém učení technickém.

Žáci nahlédli pod pokličku sedmi z osmi fakult . "Naším cílem je ukázat, co všechno technika znamená. A protože v Česku je trochu úpadek technického vzdělávání, chtěli jsme podnítit zájem dětí, co se budoucího vzdělávání týče," řekla Marie Matoušová, manažerka šestkového projektu Místní akční plán vzdělávání. Právě v její hlavě se nápad pozvat školy na univerzitu zrodil. "Já mám v plánu zkusit stavební průmyslovou školu a pak studovat architekturu, jako můj taťka," svěřil se Právu deváťák Jakub, který byl rád, že dostal příležitost podívat se na půdu vysoké školy. "Líbilo by se mi tady," myslí si.

Podle rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka je velmi důležité, aby školáci věděli, k čemu budou v budoucnu potřebovat to, co se učí například v matematice nebo fyzice. Rád by, aby se z Projektového dne stala tradice. "Doufám, že se tady za pár let s co nejvíce z vás setkáme," uvedl s úsměvem směrem k mladému publiku v dejvické posluchárně. Pak jedna skupina natěšených osmáků zamířila do laboratoře vysokých napětí na katedře elektroenergetiky, která působí na Fakultě elektrotechnické. "Praktikujeme tu mnoho výzkumů a experimentů souvisejících s vysokým napětím," představil místnost plnou pro laika nevšedních přístrojů odborný asistent Martin Čerňan. Úlohou elektrotechniky je podle něj vyrábět elektrickou energii a dostat ji ke konečným zákazníkům. Bezpečně. "Simulujeme tu řadu různých standardních, ale i mimořádných událostí, například bouřku, kdy ověřujeme vlastnosti izolačních materiálů a veškerých komponent, které v oblasti vysokého napětí používáme," líčil dál.

Elektroformule lákala

K tomu slouží například rázové generátory nebo zkušební transformátory, které dokážou vyrobit impuls, jenž se svým chováním podobá blesku. "Nelekněte se a sledujte pravou stranu," nabádal děti, když před spuštěním takzvaného koronového výboje sál potemněl. "Je to nízkofrekvenční výboj, který je na počátku výraznějšího výboje. Má několik charakteristických vlastností. Je slyšet, vidět a má určité silové působení. Můžete se s ním setkat, když si uděláte výlet do přírody a potkáte vedení 400 kilowoltů. Tehdy můžete slyšet prskání, sršení. To je koronový výboj, ale na tak nízké úrovni, že má jen akustický projev," vysvětloval. Budoucí adepti studia mohli objevovat svět architektury, seznámili se s místem, kde nápady dostávají 3D podobu, viděli experimenty s vodou. Zejména chlapce zaujala dílna studentského týmu eForce, jehož členové vyvíjejí autonomní elektroformuli a závodí s ní na evropských tratích. Foto PRÁVO – Lucie Fialová 

Zdroj: 
Právo