Datum zveřejnění: 
7. 2. 2024
Ženy ve vědě přestávají být ohroženým druhem. Ve vědecké branži v metropoli jich působí přibližně třetina. Číslo je to vyšší, než představuje republikový průměr, a žen v této sféře přibývá. Podpořit počet žen ve vědě si klade za cíl nadcházející akce pro středoškolačky "Staň se na den vědkyní", která se odehraje tento pátek. Podílí se na ní prvotřídní pražská studijní a vědecká centra – Fakulta elektrotechnická (FEL) a Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) ČVUT.

Mužská záležitost, tahle nálepka zůstává sféře výzkumu a vývoje. To potvrzují například aktuální analýzy této oblasti, vypracované Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Podle ní v roce 2022 působilo v hlavním městě 44 465 výzkumných pracovníků. "Podíl žen byl 27,6 procenta. Tedy o něco vyšší, než byl průměr České republiky. Ve světě vědy dominují muži. Platí to jak v ČR, tak v Praze," uvedl Tomáš Slavíček z Oddělení informačních služeb pražské krajské správy ČSÚ. Významný podíl vědkyň zaměstnává vládní sektor, takřka 41 procent. Poměrně silnou pozici zaujímají také na vysokých školách, a to více než třetinou pracovníků. Naopak v podnikatelském sektoru působí jen přibližně 16 procent badatelek.  

Studentky lákají přírodní vědy

Přestože technické obory na vysokých školách bývají pro absolventy zpravidla zárukou jistého a solidního uplatnění na pracovním trhu, počet jejich žáků podle databází klesá. V roce 2019 technické obory studovalo podle stávajících dat takřka čtyři tisíce studentů, o tři roky později zhruba o čtyři sta méně. Poněkud odlišně je tomu v přírodovědecké sféře. Ve shodné době se počet frekventantů zdvihl asi z dvou tisíc zhruba o pět stovek. Zmíněný obor má ale ještě jedno specifikum. "Například v přírodovědných oborech převažoval počet studentek nad studenty," uvedla Šárka Loukotová Novotná z FEL. Celkový nízký podíl vědkyň je podle expertů dán řadou faktorů včetně mnohdy přetrvávajících stereotypů a pomyslného dělení oborů na "mužské" a "ženské". Jde o zbytečné zábrany, zdůrazňují vědci. Změnit to chce právě nadcházející devátý ročník akce Staň se na den vědkyní. "Středoškolačky provede výzkumy matematiky, robotiky či laserů a dalšími," zve Šárka Loukotová Novotná. Škála přednášek a workshopů je mimořádně pestrá. "Máme v nabídce dvě nová cvičení. Jedno z nich přiblíží studentkám práci s elektronovým mikroskopem, další je zavede na nejmodernější laserové pracoviště HiLase do Dolních Břežan. Novinkou je i večerní program pořádaný spolkem EPS Young Minds (mezinárodní projekt pod záštitou Evropské fyzikální společnosti, pozn. red.)," sdělila Jaroslava Óbertová, vědkyně a hlavní organizátorka události. Svět elementárních částic a související výzkum v oblasti radiačně odolných polovodičových detektorů ionizujícího záření – tak zní jedno ze zajímavých témat pátečních dopoledních přednášek, které si vědkyně pro studentky připravily. Kromě toho zúčastněným středoškolačkám představí svou práci přímo studentky zmíněných pořadatelských fakult ČVUT. 

Workshop s algoritmy

"V rámci své praxe ve společnosti VALEO jsem vyvíjela aplikaci pro řízení osobního automobilu pomocí tabletu," popsala Kateřina Poláková, studentka kybernetiky a robotiky FEL, své téma pro prezentaci. Na odpoledne jsou naplánované workshopy s programováním a tvorbou aplikací. "Studentky se naučí používat proměnné, řetězce, podmínky a cykly v programovacím jazyce Python. Nabyté znalosti si hned na to procvičí a vytvoří aplikaci, která bude na základě veřejných dat a jména uživatele předpovídat jeho věk," sdělila Margarita Tkachenko z FEL, členka fakultního spolku wITches, který popularizuje IT. Zájemkyně se naučí naprogramovat i kráčejícího robota. Zájem středoškolaček podle zkušenosti pedagogů ČVUT o akci každoročně roste. Různé přednášky a workshopy navštěvují desítky dívek. Kromě jistoty zaměstnanosti nabízí věda i výzkum solidní a rostoucí platy. V roce 2016 průměrná mzda dosahovala 47 401 korun, za sedm let stoupla na 66 627 korun. Fakta Věda není jen pro muže Věda pro ženy: V pátek 9. února od 9 do 17 hodin proběhne akce Staň se na den vědkyní. Zájemkyně se mohou registrovat až do čtvrtka 8. února. Podrobnosti naleznou na webu www.fjfi.cz. Setkání ve škole: Odehraje se na FJFI, Trojanova 13, Praha 2. Odpoledne proběhnou stáže na různých místech. 11. února: Mezinárodní den žen a dívek ve vědě vyhlásilo Valné shromáždění OSN v roce 2015. 

Zdroj: 
MF Dnes