Datum zveřejnění: 
4. 2. 2024
České vysoké učení technické v Praze ohlásilo velký průlom, jako vůbec první instituce v zemi se připojilo k počítačové kvantové síti společnosti IBM.

Právě kvantové technologie slibují řádový skok ve všech oblastech, kde je třeba zpracovávat velké objemy dat, například ve vývoji léků, umělé inteligence nebo finančnictví.

Jakub Szántó, moderátor, reportér

Rychlé a velké schopnosti takových počítačů představují ale také nebezpečí. Experti varují hlavně před jejich schopností prolomit většinu současně používaných bezpečnostních protokolů na světě.

Skok do dvacátého druhého století, tak označilo vedení ČVUT podepsání smlouvy s americkou společností IBM.

Vojtěch Petráček, ČVUT: Máme tudíž přístup ke znalostem, k datům, k tomu, jak postupují další členové konsorcia při kvantových výpočtech a pro naše výzkumníky i studenty to samozřejmě otevírá obrovské možnosti do budoucnosti.

Do kvantové sítě je teď zapojeno přes 300 univerzit a společností z celého světa. Díky tomu tak mají přístup k nejrychlejším počítačům současnosti bez nutnosti je nákladně pořizovat a provozovat.

Martin Švík, IBM: Můžeme najít tak zásadní výpočet na kvantovém počítači, že bude třeba milionkrát, miliarda krát rychlejší, efektivnější než na klasických počítačích. Takže ten potenciál je enormní, protože může přinést neuvěřitelné výsledky.

Vojtěch Petráček, ČVUT: Budeme moci pomoci i veřejnosti a státní správě při řešení některých strategických úkolů, které kvantové výpočty dokáží.

Využití je podle odborníků ve většině vědeckých oborů, například při vývoji a výrobě nových léků, složitých chemických výpočtech nebo zdokonalování umělé inteligence. Čím výkonnější kvantové počítače budou, tím rychlejší bude i výzkum. Jenže velká výpočetní rychlost znamená i potenciální hrozbu, a to především kvůli podvodníkům nebo hackerům. Většina moderních systémů, jako je například bezkontaktní platba kartou, totiž funguje díky kryptografii, tedy šifrování. To zajišťuje, že jsou data na kartě v bezpečí. Právě to ale můžou kvantové počítače změnit.

Martin Novotný, FIT ČVUT: Některé soudobé kryptografické systémy, které se používají, tak bohužel jsou zranitelné vůči útokům, které můžou být vedeny těmito kvantovými počítači.

Václav Ohlídal, redaktor

Česko se proto i na tato nová rizika připravuje. Už dříve si nechala kritickou infrastrukturu zkontrolovat například Státní pokladna centra sdílených služeb, která se stará o datová centra a kybernetickou bezpečnost. Podobné plány má i Evropská unie.

Václav Vohlídal, Česká televize. Jakub Szántó, moderátor, reportér 

Zdroj: 
ČT24