Datum zveřejnění: 
23. 1. 2024
Pražský dopravní podnik spolu s vědci z ČVUT ozdobili jednu stanici metra zelenou vegetací. Stará se o něj chytrý skleník. Kousek přírody uprostřed betonového prostoru pražského metra do stanice můstek umístili odborníci ve spolupráci s dopravním podnikem inteligentní skleník s rostlinami. Projekt navrhli vědci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov při ČVUT. Speciálně tak, aby byl co nejodolnější a bylo s ním co nejméně práce. Lidem má pohled na zeleň zpříjemnit cestování.

Můstek, přestupní stanice. Vyjeli jsme do vestibulu stanice.  A před námi už jsou vidět rostliny ve speciálním skleníku.

"Vyrostl nám tady zelený prvek, který je přibližně 6 m široký, výšku od podlahy až ke stropu a je osazen přibližně 30 rostlinami.", popisuje Josef Haber z Univerzitního centra energeticky efektivních budov. "Vlastně vychází z té stěny směrem do prostoru." 

Instalace má velmi zajímavý, neobvyklý a nepravidelný tvar. To je schválně?

"Ano, my jsme se pokusili právě svým způsobem šokovat. Je tady spoustu ostrých hran, je to takový mnohostěn."

Vitrína se skládá v první polovině z dřevěných desek a v druhé je skleněná. Je to nejen designérský kousek, ale uvnitř se skrývá i chytrý a soběstačný systém. Správné prostředí pro růst rostlin hlídá několik čidel, jak vysvětluje Daniel Adamovský z Univerzitního centra energeticky efektivních budov: "My se snažíme monitorovat alespoň základní veličiny kolem nich, teplotu, vlhkost, nejenom vzduchu, ale i substrátu, protože tahle instalace má systém zavlažování automatizovaný, takže i třeba teplotu vody, hladinu vody." 

Cílem experimentu je nejen zkrášlit strohé prostředí metra, ale také otestovat funkčnost a udržitelnost celého systému, který by se podle odborníků dal využít i jinde. Tereza Janouškovcová, Radiožurnál. 

Zdroj: 
ČR - Radiožurnál