Datum zveřejnění: 
19. 1. 2024
Svět částicové fyziky, výzkumu laserů, elektrotechniky i robotiky představí středoškolským studentkám letošní akce Staň se na den vědkyní. Program je zaměřený na studentky středních škol, které se zajímají o přírodní a technické vědy. Akce se bude konat 9. února v Praze, program organizují Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská a Fakulta elektrotechnická Českého vysokého učení technického (ČVUT). Studentky se musí předem registrovat, mohou tak učinit do konce ledna. Univerzita o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Akce se koná u příležitosti Mezinárodního dne žen a dívek ve vědě, který vyhlásilo Valné shromáždění OSN v roce 2015 na 11. února. Cílem je připomenout zásadní úlohu žen ve vědě a podpořit jejich přístup k vědeckému vzdělání. Smyslem akce je podle ČVUT inspirovat středoškolačky ke studiu přírodovědných a technických oborů a bořit předsudky, které o vědních oborech panují.

Univerzita upozorňuje na data Českého statistického úřadu, podle kterých v roce 2021 pracovalo ve vědě a technice 115.100 mužů a 43.000 žen. Nepoměr je podle univerzity výrazně vidět i v technických oborech, kde studovalo ve stejném roce 10.526 žen, zatímco můžu bylo 26.467. Upozorňuje i na to, že celkově počet studujících v technických oborech klesá.

Na účastníky akce čekají přednášky, které se zaměří například na svět elementárních částic a výzkum radiačně odolných polovodičových detektorů ionizujícího záření nebo na fungování kalkulačky. Studentka kybernetiky a robotiky na FEL ČVUT Kateřina Poláková přiblíží aplikaci pro řízení osobního auta pomocí tabletu.

"Máme v nabídce dvě nová cvičení. Jedno z nich přiblíží studentkám práci s elektronovým mikroskopem, další je zavede na nejmodernější laserové pracoviště HiLase do Dolních Břežan. Novinkou je i večerní program pořádaný spolkem EPS Young Minds,“ řekla Jaroslava Óbertová.

V odpolední části programu si studentky budou moci vyzkoušet vědu v praxi. "Na cvičení si řekneme něco málo o stavu fotovoltaiky u nás a ve světě, na čem se pracuje, a také o komunitní energetice, což je teď u nás hodně aktuální téma. Kromě toho si vyrobíme solární lampičku, se kterou si každá účastnice může vzít domů kus zelené energie,“ uvedla odbornice na fotovoltaiku Ladislava Černá.

Studentky si budou moci vyzkoušet i programování, společně s členkami fakultního spolku wITches, který popularizuje IT, vytvoří aplikaci, která bude na základě veřejných dat a jména uživatele předpovídat jeho věk. Vyzkoušet si budou moci i to, jak naprogramovat kráčejícího robota.

Akce se letos koná podeváté. České vysoké učení technické v Praze je jednou z nejstarších a největších technických univerzit v Evropě. V současné době tvoří zázemí pro osm fakult a více než 19.000 studentů. Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950, vzdělává v elektrotechnice a informatice, elektronice, telekomunikacích, automatickém řízení, kybernetice a počítačovém inženýrství.

Zdroj: 
ČTK