Datum zveřejnění: 
15. 1. 2024
Vyvinuli ho odborníci z fakulty elektrotechnické ČVUT pomocí senzorů a umělé inteligence dokáže odlišit střelbu od falešných poplachů a podle expertů s úspěšností 99 %.

Martin Lulák, redaktor

Střelba venku nebo v budově. Nový systém od ČVUT by podle nich mohl být využitý nejen v budovách, ale i pro speciální vojenské účely. Základem je čidlo s dvojicí citlivých mikrofonů.

Jan Holub, vedoucí katedry měření FEL

Tohle je vlastně technický výstup nebo servisní výstup toho jednoho čidla, kde se v případě detekce výstřelu objeví grafická značka ze směru, ze kterého je akustický puls detekován.

Martin Lulák, redaktor

Každý senzor sbírá zvuky z okolí z výseče 180 stupňů. Při zvukové události připomínající výstřel pošle informace na server. Ten vyhodnotí přesnou polohu místa a také použitou ráži zbraně. Pokud je v místě senzorů víc, zařízení umí pohyb střelce i sledovat.

Jan Holub, vedoucí katedry měření FEL

Aby ta přesnost byla garantovatelná v celé ploše budovy nebo objektu, tak hustota čidel by měla být větší než na 50 metrech délky čidlo, respektive na 1000 m2 plochy.

Martin Lulák, redaktor

Akustické signály si odborníci sami nahrávají.

Jakub Svatoš, odborný asistent, katedra měření, FEL

Máme databázi, která obsahuje běžné typy zbraní, které využívá policie a Armáda České republiky a které se používají ke sportovní střelbě.

Martin Lulák, redaktor

Při nahrávání spolupracují s armádou České republiky. Svůj výzkum dlouhodobě sdílí i s americkou námořní výzkumnou organizací.

Jan Holub, vedoucí katedry měření FEL

Tam ta aplikace jasně nesměřuje do civilního prostředí, takže tam ty potřeby a vlastně to zadání je úplně jiné.

Martin Lulák, redaktor

Nyní by odborníci chtěli své znalosti a technologii poskytnout i jako jedno z možných bezpečnostních opatření do budov po celé republice v reakci na tragickou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Martin Lulák, Česká televize. 

 

Zdroj: 
ČT24