Datum zveřejnění: 
13. 1. 2024
Obyčejný hluk, anebo střelba? Tato otázka po tragédii na filozofické fakultě dostala nový rozměr. Rozpoznat nebezpečí bleskovou rychlostí dokáže systém vyvinutý výzkumníky z Fakulty elektrotechnické (FEL) ČVUT. Instalovat ho lze ve školách či nemocnicích, stejně jako v ulicích. Experti na přípravě unikátního zařízení pracovali přibližně sedm let, ve světě nemá svými parametry v porovnání s komerčními produkty obdoby.

Systém pracuje s přesností na 99 procent při odlišení falešného a takzvaného ostrého poplachu. "Na identifikaci typu zbraně se podílí umělá inteligence, díky tomu systém z katedry měření FEL převyšuje stávající dostupné technologie," sdělil Radovan Suk z FEL. Odborníci představili technologii na počátku roku, nejde však o bezprostřední reakci na řádění šíleného střelce na filozofické fakultě. Akustickou detekcí střelby se zabývají od roku 2016. Nyní jde o čtvrtou, nejnovější, verzi vyvíjeného přístroje. Aparát se skládá ze samostatných měřicích jednotek, přičemž každá jednotka obsahuje dva mikrofony a neustále monitoruje okolí, a vzdáleného serveru, kde v případě možné hrozby dochází k identifikaci zdroje události a její lokalizaci. 

AI zasahuje

"První krok je rozhodnout, jestli se jednalo o výstřel nebo o neškodný zvuk. V případě střelby jednotka odešle zaznamenané příznaky události spolu se svojí aktuální polohou a informací o směru, odkud vychází střelba, na vzdálený server," popsal Jan Holub, vedoucí katedry měření FEL, fungování přístroje. Zmíněný server je poté schopen vyhodnotit, z jakého typu zbraně se pálí, určí polohu střelce, a dokonce také to, o jakou se jedná ráži zbraně. "To vše zvládne detektor zjistit autonomně bez zásahu člověka během několika sekund," popsal Holub. Při práci na detektoru pomáhají nejnovější technologie. "Výzkumníci při stanovení typu a ráže zbraně využívají umělou inteligenci (AI), která pracuje s rozsáhlou databází záznamů střelby z rozličných typů zbraní a střeliva," objasnil Radovan Suk. Vzorky nástřelů vědci z FEL shromáždili během sedmi let práce na projektu. Simulují palbu jak na střelnicích, tak v městské zástavbě, ale také v řadě dalších prostředí. I díky tomu systém z katedry měření FEL převyšuje jiné dostupné podobné technologie. Většina podobných detektorů typ zbraně rozlišit nedokáže. "Zmíněná databáze akustických signálů se stala základem pro pokročilé metody klasifikace střelby s využitím neuronových sítí a nástrojů strojového učení," objasnil Jan Holub. "V určení typu zbraně jsme díky zapojení umělé inteligence nejdál na světě," řekl Jakub Svatoš z FEL, který na vývoji spolupracuje. Informace mohou pomoci policistům při okamžité reakci. 

Falešné a poznané

Princip technologie je podle vědců v zásadě jednoduchý a převzít jej do výroby není pro zkušenou firmu složité. "Ozvala se nám již řada firem se zájmem detektor vyrábět, také někteří naši bývalí studenti. Zatím máme dva vážné zájemce," popsal aktuální situaci Holub. Akustický systém detekce střelby je ve fázi prototypu a jeho autoři neplánují přímo se angažovat při jeho výrobě. "Nemáme jako akademici kapacitní, logistické ani organizační zázemí proto, abychom tuto technologii vyráběli, instalovali a garantovali určitou úroveň s tím spojených služeb," dodal Holub. Reakce z odborných kruhů jsou podle výzkumníků pozitivní. Finální produkt může podle výzkumníků mít jak speciální vojenské, tak civilní využití v budovách, jako jsou školy či nemocnice, ale i v městské zástavbě. Výzkumný tým z FEL ČVUT je například v kontaktu s úřadem Office for Naval Research. Tedy agenturou, která koordinuje a sponzoruje výzkumné aktivity a technologický vývoj Námořních sil a Námořní pěchoty USA. V určení typu zbraně jsme díky zapojení umělé inteligence nejdál na světě.  

Zdroj: 
MF Dnes