Datum zveřejnění: 
13. 1. 2024
Čeští vědci pomáhají vybudovat v indickém městě Džajpur ve státě Radžastán centrum umělé inteligence, robotiky a kybernetiky. Fungovat má začít na konci roku a mimo jiné bude zajišťovat výměny studentů a vědců a společné vědecké projekty.

To by mohlo pomoci i českým firmám, které se chystají v Indii nastupující ekonomické velmoci investovat. Centrum ponese jméno Vladimíra Maříka, ředitele Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT, který je teď u telefonu, dobrý den. Vy jste byl tento týden v Indii a přímo Džaipuru, byl jste tam jako součást doprovodu premiéra Petra Fialy. Jak budování centra pokračuje?

Vladimír Mařík

Pokračuje podle plánu. Zatímco na jaře jsme stáli u vyhloubené díry, v současné době má osmipatrový institut hotovou hrubou stavbu a vše by mělo být dokončeno, řekněme, v listopadu tohoto roku.

Vladimír Kroc, moderátor

Jak ta spolupráce vznikla? Studují ve vašem institutu na ČVUT už teď budoucí inženýři z Indie?

Vladimír Mařík

Spolupráce vznikla tak, že jsme před 10 lety začali budovat Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT a vybudovali jsme ho na principech propojování excelence s aplikovatelnými výsledky. Během 10 let jsme začali být vidět na výzkumné mapě Evropy i světa, jsme respektovaným institutem a indická vysoká škola chtěla stejným způsobem vytvořit poměrně rychle efektivně výzkumné pracoviště, které by směřovalo k excelenci i k aplikovaným výsledkům. Požádali nás před dvěma lety, zdali bychom jim metodicky nepomohli vytvořit obdobné centrum, přičemž počítají s tím, že ta centra by mohla spolupracovat a my bysme jim tak vytvářeli jistý vstupní prostor pro projekty Evropské unie. Evropská unie teď vkládá dost velké prostředky na výzkumnou spolupráci s Indií a dalšími asijskými zeměmi.

Vladimír Kroc, moderátor

Jistě to platí i obráceně. Jak by tato vědecká spolupráce mohla pomoci českým firmám, které se chtějí etablovat na indickém trhu?

Vladimír Mařík

Naším cílem je vytvořit stabilní pracoviště, ve kterém by, řekněme, část nebo většina zaměstnanců prošla určitým tréninkem nebo školením nebo studiem v České republice a pochopila českou kulturu, získala zde kontakty a byla připravena vytvářet jakýsi most mezi Českem a Indií při vědecké, ale také ekonomické a investiční spolupráci. Předpokládáme, že naše podniky tam chtějí investovat, chtějí spolupracovat a potom se jim lidi, kteří budou mít možnost jim technicky pomoct, ať už inženýři nebo výzkumníci se znalostí českého prostředí, budou určitě hodit.

Vladimír Kroc, moderátor

A mohlo by to do budoucna přivést do Česka kvalifikované pracovníky právě z Indie?

Vladimír Mařík

Já se domnívám, že nic není nemožné. Je to jeden z možných dopadů této spolupráce. My samozřejmě hledáme chytré výzkumníky po celém světě a pokud by třeba výzkumníci z Indie měli zájem trvaleji posílit český výzkum, myslím, že by to věci jenom prospělo a myslím si, že nakonec to může přivést i další pracovníky z Indie střední i vyšší kvalifikace pro posílení českého průmyslu.

Vladimír Kroc, moderátor

A jakou má Česko v těchto snahách rozvíjet přímo v Indii vědeckou spolupráci konkurenci?

Vladimír Mařík

Nyní se začíná obracet svět, zejména Spojené státy tam hledají prostor. Státy Evropské unie se obdobně jako my snaží navázat spolupráci a vytěžit z ní maximum. Evropská unie uvolnila dosti významné prostředky na budování právě takovýchto spoluprací, které by později měly být samonosné.

Vladimír Kroc, moderátor

A ještě mi dovolte takovou osobní, ale praktickou otázku. Když to centrum v Džajpuru ponese vaše jméno, jak se s ním vypořádávají Indové? Myslím s výslovností.

Vladimír Mařík

Tak háček, čárku tu samozřejmě ignorují, ale v Indii je to úplně normální, že pokud je někdo zodpovědný za spolupráci, tak se po něm snaží pojmenovat institut. Je to méně obvyklé, téměř neobvyklé v českém prostředí.

Vladimír Kroc, moderátor 

Ale když se budeme chtít doptat, tak Vladimír Marik v tom případě.

Vladimír Mařík

Ano, Marik.

Vladimír Kroc, moderátor

Vladimír Mařík, ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT, děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchů. Na shledanou.  

Zdroj: 
ČRo Plus