Datum zveřejnění: 
12. 1. 2024
Měl by rozeznat střelbu venku i uvnitř budovy a určit polohu střelce. Řeč je o systému, který vyvíjejí vědci na ČVUT v Praze. Za osm let výzkumu a zkoušek jsou na 99 procentní přesnosti. Senzory prý dokážou rozpoznat i o jaký typ zbraně se jedná, a upozornit tak na nebezpečí.

Jan HOŠEK (redaktor)

Malá krabička se dvěma citlivými mikrofony a širokým rozsahem. To je detektor střelby jedné z posledních generací.

Jan Holub, vedoucí katedry měření Fakulty elektrotechnické ČVUT

Ty poslední dvě generace jsou dvou mikrofonů. Takže dokážou vlastně z předního poloprostoru určit úhel příchodu pulsu.

Jan HOŠEK (redaktor)

Do této zasedací místnosti by stačil pouze jeden dvoumikrofonní senzor umístěný na této stěně, který by v případě střelby rozpoznal, odkud výstřel vyšel. Mikrofony pracují nepřetržitě a signál výstřelu rozpoznají ze vzdálenosti až 50 m.

Jan Holub, vedoucí katedry měření Fakulty elektrotechnické ČVUT

Nejprve se vyloučí signály, které se hodně liší od potenciálního záznamu výstřelu. To se dělá přímo na úrovni čidla. A potom se na úrovni serveru provede definitivní klasifikace, kde se potvrdí, že se jednalo o výstřel a odhadne se typ zbraně, z které vyšel.

Jan HOŠEK (redaktor)

Přesně takhle senzory zaznamenají střelbu a v půlkruhové výseči ukážou, z jakého směru výstřel vyšel. Vědci zkoušejí účinnost senzorů jak uvnitř budovy, tak v prostoru kampusu, kdy senzory umístili na střechách budov.

Jan Holub, vedoucí katedry měření Fakulty elektrotechnické ČVUT

Získávání nahrávek ostrých střeleb je samozřejmě o něco svízelnější. Spolupracujeme s ministerstvem obrany, s Univerzitou obrany a většinou používáme nahrávky z vojenských střelnic.

Jan HOŠEK (redaktor)

Vědci ve vývoji budou pokračovat i nadále. V praxi by se systém dal využít právě třeba ve školách, nemocnicích nebo na ulici. Komerční využití ale experti z ČVUT zatím nechystají. Jan Hošek, CNN Prima News. 

Zdroj: 
CNN Prima News-zprávy