Datum zveřejnění: 
12. 1. 2024
Uzavření strategického partnerství v oblasti inovací by mělo podpořit spolupráci mezi oběma zeměmi ve vědě, obranném průmyslu, kyberbezpečnosti, zdravotnictví, ekologii či energetice. Spolupráci by měly ČR a Indie posílit také v budování moderní dopravní infrastruktury, zemědělství či potravinářství. Na strategickém partnerství se v lednu dohodli premiéři obou zemí.

Předseda české vlády Petr Fiala se setkal se svým protějškem Nárendrou Módím během pracovní návštěvy Indie, která se uskutečnila ve dnech 9. až 11. ledna. "Jde o deklaraci, která vytváří rámec pro spolupráci veřejných institucí, škol či výzkumných podniků Česka a Indie a zahrnuje řadu oblastí – medicínu, umělou inteligenci, kybernetiku a další. Přijetí této deklarace posouvá naše vztahy na vyšší úroveň," upřesňuje český premiér. Petr Fiala také vystoupil v Gándhínagaru na investiční konferenci Vibrant Gujarat Global Summit. S Módím dále jednal o posílení vzájemných vztahů, rozvoji obchodu a spolupráce v energetice a společných vědecko-výzkumných projektech. Česko by mělo s Indií úzce spolupracovat také v oblasti jaderné energetiky respektive při rozvoji malých modulárních reaktorů. Největší trh na světě má pro Čechy otevřené dveře Nejlidnatější země planety je jednou z nejrychleji rostoucích světových ekonomik. Obrovský trh nabízí českým podnikatelům a exportérům mnoho příležitostí. "Tradiční tuzemské značky jako Škoda, Tatra, Baťa mají v zemi dobré jméno. Musíme obchodní vztahy dále rozvíjet. Indie je pro nás velmi perspektivním partnerem. Český export do Indie dosáhl loni rekordních 25 miliard korun a je zde velký potenciál, abychom ho ještě navýšili," doplňuje premiér Fiala. Velký potenciál podle něj existuje v automobilovém průmyslu, dopravě, letectví, rozvoji železnice, obranném či důlním průmyslu. Indie chystá velké příležitosti v udržitelných technologiích, říká šéfka CzechTrade Bengalúr Hana Onderková

Posiluje i spolupráce vysokých škol Český premiér navštívil na závěr cesty Rádžasthán. S řadou českých vědců a akademiků jednal na National Institute of Medical Sciences and Research (NIMS) Univerzity Džajpur o rozvoji společných výzkumných projektů a rozšíření spolupráce mezi vysokými školami a výzkumnými institucemi. Lékařská fakulta Univerzity NIMS patří mezi nejlepší v Indii. Univerzita je navíc příkladem historicky úspěšné spolupráce s českými vysokými školami a vědeckými institucemi, dlouhodobě spolupracuje například s Fakultní nemocnicí v Motole a v oblasti zemědělství s Českou zemědělskou univerzitou. Inkubátor v indickém Bengalúru pomáhá na tamním trhu exportérům Program podpory společného česko-indického projektu, který skončil v roce 2022, byl nadmíru úspěšný. Výsledkem bylo dvacet významných výzkumných projektů. "Doufáme, že bude brzy podepsán nový pracovní plán na další tři roky. Naše ministerstvo školství je na financování české účasti připraveno," dodal předseda vlády. Během návštěvy univerzity bylo podepsáno i Memorandum o spolupráci mezi ČVUT a NIMS University na vytvoření hubu v oblasti digitálního partnerství v Indo-Pacifiku. 

Zdroj: 
businessinfo.cz