Datum zveřejnění: 
11. 1. 2024
ČVUT prohlubuje spolupráci s univerzitou v indickém Džajpuru, tam se už od loňska staví nové centrum pro umělou inteligenci, robotiku a kybernetiku, které se bude jmenovat podle prof. Vladimíra Maříka. Český premiér při návštěvě obdržel čestný doktorát.

Jakub Nettl, redaktor ČT

Okamžik, kdy se Indie definitivně zařadila mezi světové technologické velmoci. Loni v srpnu přistál její modul jako vůbec první na odvrácené straně Měsíce. Stala se teprve čtvrtou zemí světa, která tam dopravila své zařízení.Vědeckého potenciálu mladých a stále vzdělanějších indických obyvatel se snaží využít i české vysoké školy. Ještě před obrovským loňským úspěchem zahájila ČVUT spolupráci se soukromou technickou a lékařskou univerzitou v Džajpuru.

Balvir S. Tomar, rektor a zakladatel Radžastánské univerzity

Naše univerzita vždy byla otevřená světu a věřila v propojení vzdělaných lidí.

Jakub Nettl, redaktor ČT

Vloni v březnu tady slavnostně položili základy Maříkova centra pro umělou inteligenci, robotiku a kybernetiku. Budova má být dokončena už letos na podzim.

Vladimír Mařík, vědecký ředitel Čes. institutu informatiky, robotiky a kybernetiky

Letos ho otevřou, letos přijdou první akademičtí pracovníci k nám a postupně se to bude rozvíjet. Já myslím, že do dvou, tří let už bude naprosto normální výměna.

Jakub Nettl, redaktor ČT

Věnovat se mají hlavně výzkumu v oblasti umělé inteligence. Zatím Češi radí, jaké vybavení mají Indové do nového centra pořídit. Už za půl roku pak mají začít akademici z Česka přednášet v Džajpuru a obráceně, brzy se přidají i stáže studentů.

Petr FIALA, premiér /ODS/

To, co já pokládám za důležité i na základě svých dlouhých zkušeností z akademického prostředí, aby se nevytvářely jenom nějaké formy spolupráce, aby to byla spolupráce s osvědčenými institucemi.

Jakub Nettl, redaktor ČT

Do Česka přitom míří z nejlidnatější země světa stále víc vysokoškoláků, zatímco v roce 2015 jich bylo 356, předloni už 1500. Nové programy mají přispět k tomu, aby se tento počet dál zvyšoval. Jakub Nettl, Česká televize, Džajpur. 

Zdroj: 
ČT1 - Události