Datum zveřejnění: 
10. 1. 2024
Studenti ČVUT ukázali jak Tiny houses, tedy malé domky bez základů, jsou levnou a udržitelnou alternativou bydlení. Zájem o ně proto mají hlavně mladí lidé. Ani takový malý dům totiž nemusí být žádnou popelkou. Souzní se současným trendem minimalismu a alternativního životního stylu. Navíc nejsou až tak finančně náročné na pořízení. A šetrný je i jejich samotný provoz. Právě kvůli tomu se tiny houses ocitají v hledáčku těch, kteří si nechtějí nebo nemohou vzít hypotéku na desítky let, aby si pořídili tradiční dům.

Stále častěji přitahují i pozornost starších lidí, kterým už stačí méně životního prostoru než dříve, protože se jejich potomci už odstěhovali. Jinými slovy, pro poměrně širokou skupinu lidí může být takový malý domek bez základů, který lze často umístit na pozemek i bez stavebního povolení, zajímavou alternativou bydlení. A to vše vedlo společnost Saint-Gobain k tomu, aby uspořádala soutěž pro studenty Fakulty stavební ČVUT. "Studenti měli za úkol navrhnout funkční a originální sendvičovou dřevostavbu či kovostavbu o zastavěné ploše do 25 m2, která by zároveň naplňovala požadavky na zdravé vnitřní prostředí z hlediska akustiky, vzduchu a dostatečného množství denního světla," vysvětluje Zdeněk Černošek, jeden z porotců soutěže a odborník z firmy Saint-Gobain. 

VÍTĚZNÝ NÁVRH DOSTÁVÁ REÁLNOU PODOBU

Vítězem soutěže se stal František Exner. Stavba disponuje zelenou, netradičně zkosenou střechou a lichoběžníkovým půdorysem. "Zajímavý je také střešní světlík, který do objektu přivádí denní světlo navíc. V kombinaci s velkými okny tak interiér nepůsobí vůbec stísněně, protože se 3. místo Petr Novák a Kateřina Nosálbvá .... ť 'ti doslova koupe ve slunečním svitu," popisuje Zdeněk Černošek. K vítězství návrhu přispěly i designové prvky v interiéru, např. instalace ze žlutého skla. "Barevné sklo jsem použil jako hlavní prvek interiéru, jako takový instagramový spot, kde si mohou návštěvníci pořídit fotografii," vysvětluje František Exner. Ve svém návrhu ale myslel i na udržitelnost: "Jde o dřevostavbu, která se dá na konci svého životního cyklu, tedy za nějakých padesát až sto let, snadno zrecyklovat." Tento vítězný návrh ovšem nezůstal jen na papíře. Vyroste totiž ve výrobním areálu společnosti Rigips v Horních Počaplech. Základní kámen byl položen 19. října 2023. Poslouží jako vzorový dům. Po dokončení si tak může kdokoliv vyzkoušet, jak by se cítil v chytře rozvrženém malém prostoru. 

ČÍM ZAUJALY DALŠÍ NÁVRHY

Druhou příčku obsadil návrh Ludvíka Málka, který porotu zaujal kosodélníkovým tvarem i vyvýšeninou na střeše pokrytou trávníkem. Na třetím místě skončil návrh Petra Nováka a Kateřiny Nosá1’ové. Specifikum spočívá v rozdělení interiéru na dvě samostatné místnosti kopírující dvě nepravidelné části domu. Ani tady nechyběla zelená fasáda, tentokrát kombinovaná s plechovým obložením. "Podařené ale byly i návrhy ostatních soutěžících," dodává Josef Nechvátal z divize Rigips. Porota na vítězném návrhu Františka Exnera ocenila využití zelené střechy i fasády.

Podle autora vítězného návrhu bude žluté sklo "instagramovým spotem" pro návštěvníky vzorového tiny house.

Návrh Petra Nováka a Kateřiny Nosálbové vyniká netradičním, nepravidelným tvarem. Do interiéru byly zakomponovány absorbéry zvuku, které na malém prostoru vylepšují akustiku. v

Zdroj: 
Dům a bydlení