Datum zveřejnění: 
16. 10. 2019

Problémů s turisty na krátkodobých pronájmech podle obyvatel hlavního města přibývá. Tento typ ubytování přitom už moc nevykazuje původní ideál přivýdělku sdílením volných pokojů – stal se z něj profesionalizovaný byznys, ve kterém velcí pronajímatelé s desítkami až stovkami bytů neoprávněně do společných prostor instalují kamery a domy prochází bezpečnostní služba. Aktuální situaci zmapovala Tereza Mynářová.

Miloš Zeman se chystá na další návštěvu nemocnice. Podle zdrojů z jeho okolí by se mělo jednat o běžnou návštěvu. Prezident přitom byl v péči lékařů před třemi týdny. Zprávu přinesl Lukáš Prchal.

Po osmi letech se na Slovensku opět s plným řevem probudila kauza Gorila. Do slovenských redakcí, včetně sesterského Denníku N, dorazila nahrávka z rozhovoru mezi Robertem Ficem a spolumajitelem finanční skupiny Penta Jaroslavem Haščákem. Je totožná s přepisem, který se na veřejnost dostal už v roce 2011, a potvrzuje tak roli slovenského expremiéra v celé kauze. Jak píše ve svém komentáři šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný, Gorila je teď hlavně kauzou Roberta Fica.

Česko by mělo stanout v čele zemí, které budou v Evropské unii prosazovat jadernou energetiku. Přeje si to ministr průmyslu Karel Havlíček. Česko by mělo podle svých plánů z jádra vyrábět polovinu elektřiny, nyní to je třetina. Další vývoj v otázce dostavby jaderného zdroje popsal Jakub Zelenka.

Bratislavský primátor je dalším z řady aktivistů, kteří vstoupili do politiky. "Aktivista i politik chtějí věci zlepšit. Ale jako politik na to máte opravdový mandát," řekl v rozhovoru Janě Ustohalové. Málo známý architekt oživil hlavní bratislavské náměstí, na druhou stranu už dal zakázku členovi strany, za kterou na magistrát slovenského hlavního města kandidoval.

Více jádra

Energetická politika je těžko uchopitelné téma. Rozhoduje se v ní o tom, co se má dít za dvacet třicet let, přesto je to jedno z nejzásadnějších témat, které před Českou republikou stojí. Letos sestavená uhelná komise se zabývá tím, jaká bude budoucnost uhlí v době, kdy se od něj v Evropě ustupuje. Její člen a profesor ČVUT v Praze František Hrdlička tvrdí, že v Česku může být jedinou náhradou za uhlí jaderná energie. "Zelení by chtěli vystačit se sluníčkem a větrem, ale kde je vezmou? Za dvacet let bychom především měli mít mnohem více jádra," řekl v rozhovoru Adéle Skoupé a Petrovi Koubskému.

Útok neonacisty Stephana Ballieta na synagogu v německém Halle a vražda dvou náhodných lidí zasáhly Německo s ohledem na jeho vlastní dějiny na nejcitlivějším místě. I když se počet pravicových extremistů nezvyšuje, počet jejich činů ano. Jak píše zpravodaj Deníku N v Německu Pavel Polák, bezpečnostní složky mají u pravicových extremistů co dohánět.

Historik Jurij Felštinskij napsal knihu o ruských tajných službách spolu s někdejším agentem FSB Alexandrem Litviněnkem, kterého jeho bývalí kolegové otrávili v londýnském emigraci. V rozhovoru s Petrou Procházkovou popisuje svůj poslední hovor s ním i to, proč je FSB horší, než bývala KGB.

Turecká invaze na kurdská území v Sýrii staví západní svět včetně Česka před nepříjemné dilema – mají raději zradit Kurdy, kteří pomohli porazit Islámský stát, nebo klíčové Turecko? Situaci neulehčuje ani podpora, které se prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi za vojenskou operaci dostává. Postavení jednotlivých aktérů vysvětluje analytička Asociace pro mezinárodní otázky Karolína Lahučká.

Lidskoprávní aktivista Gene Bunin má s čínskou komunistickou stranou zásadní problém. Do Číny přijel učit angličtinu, po roce se začal zajímat o utlačovanou ujgurskou kulturu a odjel do provincie Sin-ťiang na západě země. Dnes dokumentuje případy obětí pekingského režimu, podílel se na vytvoření databáze, která jich obsahuje zhruba pět tisíc. I kvůli tomu už se nemůže podívat do města Kašgar, které je jeho nejoblíbenějším místem na světě. A to čínskému režimu nemůže odpustit.

 

Autor: 
Jan Pavec
Zdroj: 
denikn.cz