Datum zveřejnění: 
2. 9. 2018


Cílem soutěže je vyvinout umělou inteligenci pro Amazon, schopnou konverzovat s lidmi o populárních tématech jako filmy, sporty nebo hudba. Tým z ČVUT je tak už podruhé jediným týmem z neanglicky mluvící země ve finále soutěže.

Tým Alquist složený ze studentů ČVUT postoupil do finále soutěže Alexa Prize o nejlepší konverzační umělou inteligenci, a to z prvního místa. Tu pořádá již podruhé americký gigant Amazon. Soutěže se účastní přední univerzitní týmy z celého světa.

Studenti z ČVUT, jejichž "faculty advisorem" byl Jan Šedivý, jsou tak už podruhé jediným týmem z neanglicky mluvící země ve finále soutěže. A již podruhé do něj postupují z prvního místa.

V semifinálovém kole, které probíhalo od 2. července do 15. srpna, hodnotili anonymně všech osm soutěžních botů sami uživatelé Amazon Alexy, což je jakási virtuální asistentka.

Udělovali hodnocení v rozmezí 1-5 hvězdiček. Jen v rámci semifinálového kola proběhly s Alquistem desítky tisíc rozhovorů, ve kterých získal nejlepší uživatelské hodnocení ze všech soutěžních botů.

Ve finále se potkají se skotskou a kalifornskou univerzitou. Minulý rok se v něm český tým umístil na celkové druhé příčce a během celé soutěže získal cenné skalpy těch nejprestižnějších univerzit - Princeton, MIT nebo Berkeley.

Cílem soutěže bylo vyvinout "social bota", tedy umělou inteligenci schopnou vést plynulou konverzaci s člověkem na všemožná populární témata jako filmy, sporty nebo hudba přes zařízení Amazon Echo.

České naděje

V seriálu online deníku Aktuálně.cz  "České naděje" vás seznamujeme s mladými nadějemi české vědy, kultury i české společnosti. Jsou mladí, ale již slaví mezinárodní úspěchy, vedou vlastní výzkumy, vynikají v umělecké oblasti, popřípadě jsou obětaví dobrovolníci či probouzí občanskou společnost.

Český "konverzující robot" se jmenuje Alquist. "Je to totiž jméno jedné z hlavních postav slavné divadelní hry R.U.R. od Karla Čapka, v níž bylo vůbec poprvé v historii použito slovo robot. Díky této divadelní hře vlastně nemůže téměř nikdo na světě říct, že 'neumí ani slovo česky'," říká tým z ČVUT.

Jeho lídrem je Jan Pichl, který se letos umístil v prestižní anketě 30 pod 30 českého Forbesu.

Finálové vyhlášení proběhne v listopadu v Las Vegas na konferenci re:Invent 2018. Studentské týmy tu mají šanci vyhrát až jeden milion dolarů, pokud bude chatbot schopný vést souvislý a zábavný rozhovor s průměrnou délkou alespoň 20 minut s hodnocením alespoň 4 z 5 hvězdiček.

"Děláme, co můžeme, abychom naše loňské umístění ještě vylepšili," slibuje český tým, v němž jsou kromě Jana Šedivého a Jana Pichla ještě Jakub Konrád, Petr Marek, Petr Lorenc a Martin Matulík.

Autor: 
Zuzana Hronová
Zdroj: 
aktualne.cz