Datum zveřejnění: 
2. 9. 2018

Už šestý ročník Festivalu vědy ovládne 5. září Dejvice. Letos má podtitul „Technologie hýbou světem“. Zvolené téma reaguje na fakt, že technologie jsou všude kolem nás, nezapomíná však na to, že něco nahradit nedovedou. Na Festivalu vědy se podílí několik institucí, a to ČVUT, VŠCHT, Národní technická knihovna a Dům dětí a mládeže a také celá Akademie věd.

„Tím, co nelze nahradit technikou, je myšlen třeba nejlepší detektor na světě, kterým je psí čenich. Proto i pejskové dostanou na Festivalu vědy prostor, přijde se s nimi představit celní správa, která neježe předvede zásah proti pachateli, ale také prozradí, jaké kuriozity se daří na celnicích zabavovat, a na laserové střelnici bude možné si zastřílet. Dalším příkladem nenahraditelnosti je voda. V dnešní době je jí nedostatek a zatím žádná technologie ji nahradit nedokáže. Tomuto tématu se věnuje v rámci festivalu hned několik expozic, předvedeme třeba čističku vody, ve vodním baru bude k ochutnání vyčištěná voda, konat se bude debata v Technické knihovně na téma Sucho a vedro, můžeme si za to sami,“ vyjmenovává příklady Irena Krumlová z Akademie věd.

Nakoukněte do Vesmíru

Na své si v rámci festivalu přijde každý. Před knihovnou budou jezdit elektromotorky, v Technické ulici elektroauta, budou se provádět chemické experimenty, technologie budou představeny i v rámci práce záchranářů, kteří předvedou práci s defibrilátorem, dalekohledem bude možné nakouknout do vesmíru.

Samostatným tématem bude molekulární gastronomie, na kterou navíc bude možné se nejen koukat, ale také něco dobrého ochutnat. Třeba vegetariáni dostanou dost možná poprvé v životě možnost ochutnat speciální kaviár. Kdo rád sleduje sportovní přenosy, bude si moci vyzkoušet roli fotbalového komentátora včetně známé elektronické tužky. „Nezapomínáme na to, že příroda nás pořád učí, proto návštěvníky seznámíme dále s chemickou komunikací hmyzu, představíme termití komunitu,“ doplňuje Irena Krumlová.

Autor: 
Zuzana Půrová
Zdroj: 
nasregion.cz