Datum zveřejnění: 
8. 8. 2018

Letní Letná nabídne zájemcům přes dva týdny cirkusu i divadla s nezvyklými tématy.

PRAHA Akrobatické kousky, vycvičené andulky, kostka plná vody s herečkou uvnitř nebo artisté pracující s rekvizitami, jako jsou pračky nebo bagr. Na to se mohou těšit Pražané, kteří navštíví od 15. srpna do 2. září tradiční festival nového cirkusu Letní Letná.
Na diváky čeká přes dvacet cirkusových souborů. Letošní ročník zahájí příští středu představení amerického režiséra Daniela Gulka De Nova Stella – nová hvězda, na kterém se podílelo 36 umělců různých národností. "Letošní představení jsem se snažil pojmout jako milostný dopis Praze a festivalu. Byla to obrovská výzva, mít na jedné scéně tolik umělců, ale bylo to pro mě něco nádherného," uvedl Gulko.
Představení pojal režisér jako pohádku o přemisťování z jednoho místa na druhé. Divákům tak chce ukázat, že na jakémkoliv místě jsme pro cizince i my sami cizinci.

Cirkus bez divokých zvířat

Nový cirkus se obecně odlišuje od toho tradičního tím, že v něm divák nenajde krocení divokých zvířat. Na festivalu se ale návštěvníci přece jen se zvířaty setkají.
Soubor Baro d’Evel ve svém představení Bestias pracuje s koněm, čtyřmi andulkami a vránou. "Je to představení, které je založené na tenké hranici mezi lidmi a zvířaty a na křehkých poutech vzájemného respektu a něhy," uvedla mluvčí festivalu Lucie Čunderliková.
Představení nového cirkusu se nemusí odehrávat jen v klasických kruhových šapitó. O netradičním pódiu svědčí i představení Nesnesitelná tekutost bytí od autora Víta Nezvala. Představení se totiž bude odehrávat ve skleněné krychli o velikosti stran téměř tři metry, která bude naplněna 12 tisíci litry vody.
"Máme na to výhradně pronajatou halu, protože se krychle nevešla do běžného divadla. Vyprávíme příběh o člověku, který se snaží vypořádat s nejistotou dnešního světa. Jenže k tomu má 12 tisíc litrů vody a musí jednat," uvedl Nezval. V krychli bude bojovat s vodou herečka Kateřina Dvořáková, která se z netradičního pódia necítí nijak stísněná. "Právě naopak, je to takový můj domeček, který mě chrání, než že bych se tam cítila, jako že nemůžu ven, až tam poteče voda. Beru to jako takové moje sídlo a cítím se v něm strašně příjemně," uvedla Dvořáková.
Výroba krychle trvala jeden měsíc a podíleli se na ní vodohospodáři, sklenáři, statici a oceláři z Fakulty stavební ČVUT. Akvárium bude postavené v industriální hale Skleněnka v Holešovické tržnici. Premiéru bude mít ve čtvrtek 30. srpna od 20.00 a bude se tam hrát jedenáctkrát do 14. září.
Kromě hlavních cirkusových představení si organizátoři připravili i doprovodný program. Děti se mohou těšit na cirkusové a výtvarné dílny. Dále jsou připraveny interaktivní hračky, které jsou vyrobené z materiálů ze sběrných dvorů, nebo bibliobus Oskar, který nabízí aktivity, jako je třeba výroba vlastních placek, magnetek a zrcátek.
Kromě festivalu mohou zájemci 29. srpna navštívit i cirkusovou konferenci v divadle DISK Circus and Its Others II., která se zaměří na podobu a proměnu nového cirkusu.      

Autor: 
Andrea Vránová
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes