Datum zveřejnění: 
4. 8. 2018

Radko KUBIČKO, moderátor
Ze Zimbabwe zpátky do Prahy. Několik odborníků na architekturu a dějiny umění žádá v otevřeném dopise, aby se neboural soubor budov v Transagas v Praze na Vinohradské třídě. Majitel o demolici objektu ze 70. let zažádal v červenci. Pokud ji úřady povolí, mohla by začít po polovině srpna. Stát budovy odmítl prohlásit za kulturní památku. Vlastník budov chce na jejich místě postavit nové domy. Někteří odborníci se proti bourání Transgasu postavili již dříve. Signatáři otevřeného dopisu poukazují na to, že budovy mají výjimečné hodnoty a bylo by podle nich možné je třeba s dílčími úpravami zachovat. U telefonu je Radomíra Sedláková z Katedry architektury stavební fakulty ČVUT. Dobrý den.

Radomíra SEDLÁKOVÁ, Katedra architektury stavební fakulty ČVUT
Dobrý den přeji.

Radko KUBIČKO, moderátor
Já prozradím tak trochu osobní vztah k těm budovám. Každý den do práce kolem té budovy jezdím, protože je to tady vedle Českého rozhlasu, no a nepřijde mi to vůbec jako nějaký skvost architektury, spíše takový jakýsi socrealistický účelový objekt, ředitelství podniku prostě, které také mimochodem hrálo v normalizačních filmech jako třeba Vesničko má středisková. Takže trochu k té budově, no, řekl bych, skoro cítím odpor. Ale uznávám, že když něco už tak dlouho stojí, tak to při nejmenším stojí za zamyšlení. Takže, paní architektko, je to tak, nebo jinak?

Radomíra SEDLÁKOVÁ, Katedra architektury stavební fakulty ČVUT
Já si myslím, že to je trošku jinak. Ta budova opravdu ve své době byla naprostým zjevením v rámci české architektury, a nejenom v rámci české architektury. Řada zahraničních architektů, kteří do Prahy v té druhé polovině 70. let přijížděli, tak se ptali, a tohle stojí v Praze? Tohle stojí na hlavním městě socialistického Československa? Jak je to možné, vždyť to je špičková architektura, která se v řadě jiných zemí jenom projektuje. A ona v takové té nádherné ojedinělosti fungovala někdy do začátku 90. let, ale vy když chodíte do práce, tak jste svědkem výsledkem stavu, nebo procesu, který bych já nazvala řízená destrukce, řízení devastace...

Radko KUBIČKO, moderátor
Čili zchátralost už jakoby. A neudržování té budovy.

Radomíra SEDLÁKOVÁ, Katedra architektury stavební fakulty ČVUT
Ano. Víte, to začíná tím, že tam, kde dřív byl podnik s luxusním zbožím, tak se najednou objeví nějaký sklad. Tam, kde dřív byla pekárna a malé bistro, tak se to zavře a udělá se z toho další sklad. Pak se tam objeví jiná a další instituce, která má spoustu úředníků, ti chtějí do práce jezdit autem, tam se autem zajíždět nesmělo, do určitých míst, najednou se všude zajíždí, a pak to jde k tomu, že byla tam fontána, respektive vodní prvek, ono to nestříkalo nahoru, ono to stékalo dolů, najednou zjistíte, že kus z toho zmizel, voda se zastavila...

Radko KUBIČKO, moderátor
Taky zchátrala už, nefunkční.

Radomíra SEDLÁKOVÁ, Katedra architektury stavební fakulty ČVUT
... Údajně z důvodu šetření, což zvlášť v dnešních dnech bychom velmi ocenili, kdyby tam nějaká tekla. Pak najednou kontejnery, které celou dobu, co budova stála, byly schovány, stojí venku. Já jsem říkala, že tam snad někdo najímá někoho, kdo ty kontejnery záměrně otevírá, protože jak jsem chodívala do Rozhlasu občas, ať to bylo v kteroukoliv denní dobu, tak vždycky byly přeplněné, vždycky byly dokořán a vždycky z nich lítalo smetí. Takže taková ta devastace, která je provázena neúdržbou, ta vám dokáže znehodnotit i Hradčany. A tahle ta architekt...

Radko KUBIČKO, moderátor
A vy byste viděla jak ten postup, teda, co by se s těmi budovami mělo dít, měly by se tedy revitalizovat? Protože skutečně jde o jednu z nejatraktivnějších lokalit Prahy i České republiky.

Radomíra SEDLÁKOVÁ, Katedra architektury stavební fakulty ČVUT
Hm. Určitě. A ta atraktivní lokalita má na sobě doposavad velmi atraktivní architekturu, která je opravdu jenom neudržovaná. Jestliže někdo říká, že tam byl velký počítač, který už tam dneska není, je tam prázdný sál, promiňte, ale pro prázdný sál velikosti řádově 40 krát 50 metrů, řekněte mi, že nikdo není schopen vymyslet žádnou náplň. Kancelářské budovy, těch je stále nedostatek, a jestliže na kancelářské budovy umíme rekonstruovat barokní paláce, to že bychom neuměli budovu, která s tímto účelem přímo vznikla? Ten parter, který tam dole je, který příjemně schází z Vinohradské třídy, nechť se stane opět parterem pochozím, ať se tam opět objeví židličky, stolečky, ať je tam kavárna, vždyť je to na to všecko připravené, s tím to bylo plánované. Jenom se musí chtít. Ale ona rekonstrukce možná není tak efektní, jako výstavba nové budovy.

Radko KUBIČKO, moderátor
Asi je to i levnější, no.

Radomíra SEDLÁKOVÁ, Katedra architektury stavební fakulty ČVUT
Víte, kdyby ještě navíc někdo nabízel, že to nahradí úžasnou architekturou, tak, no já bych to těžko skousla i tak, ale tady se místo toho má objevit komerční prostor se vším všudy,komerční nájmy po komerční architekturu, která rozhodně nebude zajímavá. Takovou vidíme naprosto kdekoliv. A pokud ji nebudeme udržovat, tak ona zchátrá daleko dříve než tohle.

Radko KUBIČKO, moderátor
Hm, dobře, tak děkuji vám, tolik názory Radomíry Sedlákové z Katedry architektury stavební fakulty ČVUT. Díky moc, na slyšenou.

Radomíra SEDLÁKOVÁ, Katedra architektury stavební fakulty ČVUT
Taky děkuju za pozvání. Na shledanou.      

Zdroj: 
ČRo Plus