Datum zveřejnění: 
26. 4. 2018

 Odborníci míní, že absence provizorního spojení v době likvidace Libeňského mostu bude mít dopad na celé širší okolí této části Prahy.

Praha musí při případném bourání Libeňského mostu a stavbě nového vybudovat provizorní most přes Vltavu. Shodují se na tom odborníci. Provizorium dokáže výrazně zmírnit dopady chybějícího mostu. Magistrát přitom zatím neví, jak oba břehy pro MHD a auta při bourání spojit, možnost zbudování dočasného mostu ale zkoumá.
Zbourání v úterý podpořili pražští radní, kteří je zdůvodnili časovou a finanční úsporou. Proti se postavili někteří politici a občané. Ve čtvrtek osud mostu projednají zastupitelé. "Jestliže nebude zajištěna výstavba provizorního mostu, může vzniknout, a jistě vznikne, velmi složitá dopravní situace. O variantě bez zajištění provizória je lepší vůbec neuvažovat," uvedl Igor Sirota, mluvčí Ústředního automotoklubu.
Stejný názor má i dopravní odborník z ČVUT Petr Moos.
"Situace by byla bez provizoria horší. Doporučil bych městu, aby o provizoriu uvažovalo," řekl.
Robert Špalek z České komory autorizovaných inženýrů a techniků míní, že by mohl být na Vltavě například vojenský most. "Vyhovělo by to určitě autobusům, ale v případě tramvají si nejsem jistý. Zbourat bez náhrady ale určitě ne, kolabovala by doprava," uvedl s tím, že stavba takového mostu je otázka několika měsíců.
Chybějící propojení by mělo dopad nejen na Prahu 7 a 8.
"V tomto případě by byl dopad skutečně velký a mnohem zásadnější, než si v danou chvíli připouštíme," uvedl Sirota.       
 

Zdroj: 
E15