Datum zveřejnění: 
25. 4. 2018

Studentský Majáles je nekomerční festival autentické studentské kultury, který organizují a vytvářejí výhradně studenti a studentky pražských vysokých škol. Již tradiční akcí se stal Pražský Majáles v Letňanech a Studentský Majáles Univerzity Karlovy v Karolinu. Letos poprvé se k oslavám připojí také Lesamáj aneb technický dejvický Majáles studentů pražské Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) a Českého vysokého učení technického (ČVUT).

Studenstké oslavy máje začnou v Praze v sobotu 28. dubna 14. ročníkem Pražského Majálesu na místě letiště a pražského veletržního areálu v Letňanech. Studenti se nejprve v 10:00 sejdou na nároží ulic Vodičkova a Jungmannova, kde před měsícem společnými silami postavili májku. Samotný festival otevírá brány v poledne. Vystoupí například kapely Rybičky 48, Mandrage, Tomáš Klus nebo Lenny. Studenty čeká také volba Krále a Královny Majálesu. Vstupenky na Pražský Majáles jsou k dostání za 580 Kč nebo za 999 Kč s přístupem do VIP zóny.

V úterý 1. května se studenti mohou zdarma zúčastnit 5. ročníku Studentského Majálesu, který se koná na Univerzitě Karlově. Jeho součástí bude jako obvykle alegorický průvod, který vyrazí v 10:00 z Kampy přes piazzetu Národního divadla, Karlovo a Staroměstké náměstí a na Ovocný trh. Tam bude program pokračovat celý zbytek dne volbou krále nebo královny Majálesu a prezentací hudby, filmů a divadelních vystoupení studentů.

Lesamáj bude ve středu 2. května. Jeho účastníci se sejdou ve 13:00 v dejvickém kampusu před budovou elektrotechnické fakulty ČVUT v Technické ulici a potom přejdou do Thákurovy ulice na prostranství před stavební fakultou ČVUT. K tanci a poslechu zahraje rock-popová kapela Holden, death-folková Minikapela, dechový showband Brass Avenue či hudebník Néro Scartch. Hudbu doplní volba májového Veličenstva, ale také divadelní a improvizační představení, workshopy či různé soutěže.

Zdroj: 
kudyznudy.cz