Datum zveřejnění: 
25. 4. 2018

V poměru 7 hlasů ANO a ČSSD proti 3 z Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN) pražští radní rozhodli v úterý o osudu Libeňského mostu. Chtějí ho po mnohaletém boji o jeho zachování zbořit a postavit nový a širší, i když obloukový.
Rozhodnutí musí ve čtvrtek potvrdit pražské zastupitelstvo, část pravicové opozice nejspíš návrh podpoří. Avizoval to už místopředseda zastupitelů ODS Filip Humplík. V opozičním klubu TOP 09 se podle jeho šéfa Václava Novotného patrně také pro zvolené řešení najde většina hlasů.
Zda to nezamává s pražskou koalicí, není zcela jasné. "Pevně věřím, že v opozici ještě to racionální jádro zůstalo, když už ne v koalici," řekla končící primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Zbourání mostu a stavbu nového obhajovala.
"Náklady na opravený most zcela jistě překonají náklady na nový most," argumentovala. Zastupitelé přitom před více než dvěma lety rozhodli, že se má Libeňský most opravit, nyní by měli schválit opak.
Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) hodlá využít prodloužené stavební povolení na dávný projekt mostu o šířce 26 metrů. Libeňský most je o pět metrů užší. Podle Dolínka stačí vybrat projektanta dokumentace a postupovat jako v případě stavby nové pražské čistírny. Veřejná soutěž na zhotovitele by se týkala díla jako celku.
"Je to výrazně časově rychlejší," argumentoval Dolínek s tím, že se jedná o doporučení expertů. Kdy má akce nastat, však nedokázal říct.
"Most by byl uzavřen až v okamžiku, kdy bude odstraňován a stavebně nahrazován dalším," poznamenal náměstek. Náhrada, jak v místě spojit břehy Vltavy, se podle Dolínka ještě nenašla. Právě na to poukázali kritici z Prahy 7. Její starosta, poslanec KDU-ČSL a lídr iniciativy Praha sobě Jan Čižinský Právu řekl, že most nemůže jen tak zmizet.
"Je třeba to udělat, jak se to dělat má. To znamená připravit nejprve náhradní řešení, a potom teprve buď most zrekonstruovat, nebo v architektonické soutěži najít jiný návrh. Nahradit krásný a cenný most konstrukcí bez jakékoli architektonické hodnoty je nepřijatelné," řekl Právu.
Pro případný nový most je potřeba vybrat návrh odpovídající širšímu městskému centru ve 21. století. "To rozhodně není most, který vznikne stejným způsobem jako čistírna odpadních vod," poznamenal Čižinský a odmítl, aby dva roky či více let neměly Holešovice přímé spojení s Libní.

Jako první aspoň provizorní lávku

Rovněž podle lídra pražských zelených Ondřeje Mirovského je potřeba nejprve udělat jinou, alespoň provizorní lávku. "Jde o nějakých dvě stě padesát metrů přes Vltavu. To by měla být první věc, zbytek lze dělat později," uvedl.
Libeňský most s kubistickými prvky z roku 1928, dílo architekta Pavla Janáka a konstruktéra Františka Mencla k desátému výročí republiky, prošel řadou zkoumání. Rok se jeho stavem, který není klasifikován jako havarijní, zabýval Kloknerův ústav ČVUT.
Iniciativa Libeňský most nerozšiřovat, nebourat, která včera pořádala happening, navrhla památkovou ochranu. Ministerstvo kultury návrhu ani napodruhé nevyhovělo.
Jeho rozhodnutí však bylo památkáři zpochybněno a má se jím znovu zabývat rozkladová komise.
Krnáčová si nemyslí, že by mohl padnout jiný verdikt. "Považovala bych to za totální patafyziku, kdyby rozkladová komise popřela dvakrát vydané stanovisko ministerstva," dodala primátorka.       

Autor: 
Petr Janiš
Zdroj: 
Právo