Datum zveřejnění: 
25. 4. 2018

Tradiční Robosoutěž pořádá Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze pro žáky základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Úkolem soutěžících týmů je sestavit robotické vozítko, které zcela autonomně projede trasu barevného bludiště od startu až do cíle, a ještě přitom veze kostičky lega a rozmístí je na barevně označená místa.
Pro velký zájem celkem 97 soutěžících týmů se uskutečnila dvě na sobě nezávislá finále a v jednom z nich, poprvé v desetileté historii Robosoutěže, vyhrál čistě dívčí tým Gbváci ve složení Alena Gorčíková, Vu Hoang Anh a Elisabet Truhlářováz Gymnázia a jazykové školy v Břeclavi. Dívčí tým také jako jediný přišel s atypickým řešením rozvážení kostiček po ploše – dívky zkonstruovaly speciální otáčivý zásobník.
Ve druhém finále zvítězil tým Vrakoslav, který tvořili Jan Doležil, Adam Hendrych a Jakub Šinták z Masarykova klasického gymnázia v Říčanech.
"Ukazuje se, že neplatí stereotyp, že technika je jen pro kluky," hodnotil hlavní organizátor soutěže Martin Hlinovský z elektrofakulty.       
 

Zdroj: 
Lidové noviny