Datum zveřejnění: 
19. 10. 2017

Výstava Příběh paneláků v Praze, která seznamuje s historií a současností některých sídlišť, je k vidění před Fakultou stavební Českého vysokého učení technického v Dejvicích do 1. ledna.
"Rádi bychom ukázali, že všechna sídliště nejsou stejná, že to nutně nemusejí být monotónní shluky krabic vyprojektované anonymním týmem v projekčním ústavu," vysvětluje hlavní autorka projektu Lucie Skřivánková z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.
Projekt přibližuje šest sídlišť reprezentujících různá období výstavby. Vypráví například o prvním pražském poválečném sídlišti Solidarita, postaveném ještě zděnou technologií a využitím některých prefabrikovaných prvků. Pionýrskou etapu, kdy se zaváděly panelové technologie, zastupuje experimentální Invalidovna. Jako příklad krásného sídliště s výraznými architektonickými kvalitami nabízejí autoři výstavy Ďáblice. Typickým zástupcem technokratické fáze je Jižní Město, které rostlo v letech 1971– 1988. "Hlavní architekti Jan Krásný a Jiří Lasovský z politických důvodů museli opustit původní promyšlený návrh nového, samostatně fungujícího města, který se tak rozpustil do monotónní šedi," připomíná Radka Potměšilová z Uměleckoprůmyslového muzea. Poslední období, tzv. fázi pozdních krásných a postmodernistických sídlišť, reprezentují Jihozápadní Město a Nový Barrandov.
Podle posledního sčítání lidu je v Praze téměř 10 tisíc panelových domů, ve kterých žije 44 procent obyvatel hlavního města.      

Autor: 
Lucie Fialová
Zdroj: 
Právo