Datum zveřejnění: 
18. 10. 2017

V době, kdy už Československo patřilo mezi nejprůmyslovější země světa s poměrně vyspělým výzkumem, byl Tchaj-wan zaostalou agrární ekonomikou. Před zhruba padesáti lety ale nastal na tomto asijském ostrově zásadní zlom - země postupně vytváří propracovaný systém podpory výzkumu a vývoje, tamní ekonomika se stává jedním z asijských draků.

Současný Tchaj-wan nabízí nejen zajímavou inspiraci pro české prostředí výzkumu a inovací, ale také šanci na spolupráci, která poskytne českým průmyslovým tradicím nový impulz. Díky takové spolupráci vznikl v liberecké společnosti VÚTS (někdejší Výzkumný ústav textilních strojů) prototyp nového unikátního stroje na 3D tkaniny. S vynálezem nové struktury 3D tkaniny přišel Tchajwanský ústav textilního výzkumu. Tchajwanci hledali partnera, který by dokázal vyvinout stroj na její výrobu.
A jelikož právě Liberec je známý dlouholetými zkušenostmi s vývojem - dnes už nejenom textilních - strojů, padla volba právě na společnost VÚTS.

Kořeny základního výzkumu, který nakonec vedl ke vzniku pneumatického tkacího stroje DIFA (Distance Fabrik), je možné hledat už u významného českého vynálezce Vladimíra Svatého, který po 2.světové válce vynalezl tryskový tkací stav - paradoxně ještě v době, kdy byl Tchaj-wan onou zaostalou agrární zemí.

Novodobou 3D tkaninu, jejíž výrobu umožní právě česko-tchajwanská spolupráce, pak využijí výrobci záchranných vodních mol, člunů, sportovních potřeb či zvedacích vaků. Pokud takovou distanční tkaninu ze dvou vrstev, jejichž vzdálenost od sebe se může podle potřeb měnit, umístíte například pod překlopený kamion, tkanina se nafoukne a postaví kamion zase do přirozené polohy.

Rodí se další inovace

Díky spolupráci českých a tchajwanských vědců se už dnes pracuje i na dalších převratných inovacích. Jde kupříkladu o hledání moderního využití pro starou technologii elektroformování neboli galvanoplastiky - známé kupříkladu i z výtvarného umění. Tedy, zjednodušeně řečeno, nanášení kovových vrstev na různé materiály tvořící primární model, a to pomocí elektrolytického vylučování.

Čeští a tchajwanští vědci přicházejí s projektem, který navíc sází na spolupráci s odborníky na biomechaniku - tvůrci nových postupů elektroformování se totiž inspirují různými procesy přímo v přírodě. Takový výzkum by nakonec mohl vést k výrobě moderních obráběcích či řezných strojů nebo bioimplantátů.

Spolupráci v této oblasti chystá pražské České vysoké učení technické (ČVUT) a společnost Electroforming s.r.o. s tchajwanskou univerzitou National Chung Cheng University a společností Creating Nano Technologies.

Zdroj: 
technickytydenik.cz