Datum zveřejnění: 
12. 10. 2017

Létající laboratoř, formuli, minibagr na bateriový pohon, výrobu nanovlákenných materiálů, model traktoru nebo 3D tisk z kovu.
Zkrátka to nejzajímavější, co profesoři, doktorandi i studenti vytvořili, na čem pracují a co vyvíjejí, představují vysoké školy každoročně na Mezinárodním strojírenském veletrhu.

V letošním roce v Brně najdeme expozice Českého vysokého učení technického v Praze, Vysokého učení technického v Brně, Technické univerzity v Liberci a Západočeské univerzity v Plzni, kterou prezentuje výzkumné centrum Fakulty strojní pod názvem Regionální technologický institut.

ČVUT v Praze

Nepřehlédnutelnou dominantou expozice ČVUT v Praze je letadlo. "Nicméně neprezentujeme samotný stroj, ale pouze systém v něm, takzvanou létací laboratoř, která se skládá z optického FBG interogátoru a řady optických elektrických snímačů. To vše monitoruje pevnostně kritické části a spoje ocasních ploch a hlavně nosníky obou křídel letounu," vysvětlila Ilona Prausová z Odboru vnějších vztahů ČVÚT v Praze s tím, že každý rok se zaměřují na novinky a prezentují především úspěšnou spolupráci s firmami v praxi. Proto na stánku nechybí ani prezentace pokročilé optiky, závodního monopostu formulového typu nebo ukázka činnosti Národního centra průmyslu 4.0 - nejnovějšího  vědeckovýzkumného pracoviště univerzity.

Autor: 
Monika Brothánková
Zdroj: 
iHNed.cz