Datum zveřejnění: 
12. 10. 2017

Létající laboratoř, formuli, minibagr na bateriový pohon, výrobu nanovlákenných materiálů, model traktoru nebo 3D tisk z kovu.
Zkrátka to nejzajímavější, co profesoři, doktorandi i studenti vytvořili, na čem pracují a co vyvíjejí, představují vysoké školy každoročně na Mezinárodním strojírenském veletrhu.

V letošním roce v Brně najdeme expozice Českého vysokého učení technického v Praze, Vysokého učení technického v Brně, Technické univerzity v Liberci a Západočeské univerzity v Plzni, kterou prezentuje výzkumné centrum Fakulty strojní pod názvem Regionální technologický institut.

Technická univerzita v Liberci

Expozice univerzity z Liberce se dělí na tři části. Vše, co souvisí s nanovlákny, je výsledkem společné práce Katedry netkaných textilií a nanovlákenných materiálů Fakulty textilní a kateder textilních a jednoúčelových strojů a výrobních systémů a automatizace Fakulty strojní.

V první části doktorand Ondřej Baťka, člen vývojového týmu, představuje technologii výroby příze, která má v sobě obsah nanovláken, a to metodou electrospinningu za použití střídavého elektrického proudu. "Tato metoda je desetkrát produktivnější než u stejnosměrného zvlákňování, proto je pouhým okem velmi dobře vidět, tvoří se velké množství vláken," okomentoval tahák expozice Ondřej Baťka s tím, že už probíhají klinické testy a největší využití této technologie se předpokládá v medicíně a například také v oblasti filtrace - vzduchu nebo vody. Druhé stanoviště představuje drony nejrůznějších typů, od závodních až po ty pro děti. "Vyzkoušet se tady dá simulátor - když si nasadíte brýle, vidíte očima drona, kterého ovládáte pomocí profesionální vysílačky," pokračoval s představením stánku doktorand Katedry výrobních systémů a automatizace Jaroslav Kovalenko. Třetí část expozice zahrnuje rotující kolektor, který je potřeba k procesu výroby nanovláknové vrstvy. Speciální struktura paralelních vláken vytváří podobnou strukturu jako je kapilára člověka, dokáže přenášet kapalinu i léčiva. "S pomocí této nanopříze se dá vytvořit implantát pro léčbu nemoci zvané glaukom, která značí přebytek nitroočního tlaku. Aktuálně vše testujeme, ale postupně se potvrzuje, že implantát opravdu přebytečný tlak z oka člověka odvádí," vysvětlil u přístroje doktorand Andrii Shynkarenko z Katedry výrobních systémů a automatizace.

ČVUT v Praze

Nepřehlédnutelnou dominantou expozice ČVUT v Praze je letadlo. "Nicméně neprezentujeme samotný stroj, ale pouze systém v něm, takzvanou létací laboratoř, která se skládá z optického FBG interogátoru a řady optických elektrických snímačů. To vše monitoruje pevnostně kritické části a spoje ocasních ploch a hlavně nosníky obou křídel letounu," vysvětlila Ilona Prausová z Odboru vnějších vztahů ČVÚT v Praze s tím, že každý rok se zaměřují na novinky a prezentují především úspěšnou spolupráci s firmami v praxi. Proto na stánku nechybí ani prezentace pokročilé optiky, závodního monopostu formulového typu nebo ukázka činnosti Národního centra průmyslu 4.0 - nejnovějšího vědeckovýzkumného pracoviště univerzity.

"Účast na veletrhu pro nás představuje prestižní záležitost, nejen že se snažíme získat studenty, ale také zakázky od komerčních firem. Specializujeme se na 3D tisk nebo mimo jiné na zpracování virtuálního prostředí, například výrobních hal," uvedl manažer pro obchod Regionálního technologického institutu Fakulty strojní Západočeské univerzity Martin Jambura, který na stánku ukazuje 3D tisk z kovu a kompozitních materiálů a rozšířenou a virtuální realitu. Aktivity samotného výzkumného centra v Plzni realizují ve čtyřech výzkumných programech, které se specializují na výzkum a vývoj moderních konstrukcí vozidel včetně jejich pohonných systémů, výzkum a vývoj výrobních strojů včetně jejich modernizací, výzkum a vývoj tvářecích technologií a technologií obrábění.

Poslední univerzitní expozicí je stánek brněnského Vysokého učení technického v červených barvách. Tomu dominuje minibagr na bateriový pohon, jehož předností je především tichý a bezemisní provoz. Je určený hlavně do prostředí, které vyžaduje bezhlučnost a nulové exhalace motoru, skvěle se hodí například do areálů nemocnic. Součástí prezentace je také pneumobil Javelin, závodní vozidlo s co největším výkonem a zároveň co nejefektivnějším využitím energie stlačeného vzduchu, poloautomatické zařízení pro snímání očního pozadí, které umožňuje snímat sítnici oka s automatickým nastavením intenzity osvětlení a zaostřením, a nechybí ani hořák určený pro spalování zemního plynu, propan-butanu a nízkohřejivých plynů, jde o monoblok - ventilátor a veškeré komponenty jsou součástí tělesa hořáku, hodí se pro horkovodní a parní kotle pro komunální a průmyslové využití.

Brněnské Učení technické navíc představuje své Centrum transferu technologií. "Nabízíme využití nejmodernějších technologií, které u nás vznikají, jsme schopni firmy propojit se špičkovými vědeckými týmy a vítáme dlouhodobou spolupráci na nejrůznějších projektech," prozradila Kateřina Hrozná z VUT jen zlomek možností, které Centrum transferu technologií nejen pro Brno nabízí.

Autor: 
Monika Brothánková
Zdroj: 
ihned.cz