Datum zveřejnění: 
2. 10. 2017

Evropská výzkumná rada (ERC) rozdělila mezi 406 vědců startovací granty v celkové hodnotě 605 milionů eur. Tato grantová kategorie je určena pro badatele, kteří už prokázali mimořádné schopnosti, ale stojí na počátku své kariéry – mají dva až sedm let po doktorátu.
Uspěli uchazeči 48 národností (včetně 45 mimoevropských vědců), kteří působí ve výzkumných institucích 23 zemí. Jsou mezi nimi i dva Češi: Vojtěch Adam, prorektor Mendelovy univerzity v Brně, který působí i ve výzkumném centru CEITEC, získal prostředky na výzkum role kovů v metabolismu nádorů. Jiří Klimeš z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy bude vyvíjet metody pro přesnější simulace molekulárních krystalů. Grant získala také Slovenka Jana Jágerská, která vystudovala (mimo jiné) pražské ČVUT a nyní působí na univerzitě v norském Tromso. Bude se zabývat přípravou fotonických čipů sloužících jako detektory metanu pro použití v Arktidě.
V absolutních číslech byli letos nejúspěšnější Němci (65), Francouzi (48), Italové (43) a Britové (37). Trochu jinak vypadá žebříček zemí podle toho, kolik grantů putuje na jejich výzkumné instituce (bez ohledu na národnost úspěšných žadatelů). Na prvních čtyřech místech skončily Velká Británie (79), Německo (67), Francie (53) a Nizozemsko (35).
Celkem ERC obdržela 3085 žádostí, úspěšnost je tedy asi 13 %. Mezi příjemci grantů je 40 % žen. Osmnáct vědců se díky grantové podpoře stěhuje do Evropy z jiných částí světa (včetně třinácti vracejících se Evropanů).      

Zdroj: 
Vesmír