Datum zveřejnění: 
1. 10. 2017

Jednoduché geometrické vzory na podlaze můžou výrazně usnadnit život lidem s Parkinsonovou nemocí, protože jim umožňují překonat potíže s chůzí. Lékaři o tom vědí už déle, odborníci z první lékařské fakulty nyní testují, jaký vzor pacientům pomůže nejvíc.

„Lidé s Parkinsonovou nemocí mají potíže s prováděním automatických pohybů, což je drtivá většina toho, co v životě děláme. Ať už jde o chůzi nebo gestikulaci. Dlaždice, které používáme, představují něco, co může pomoc překonat automatizmus pohybu,“ vysvětluje fyzioterapeut 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Ota Gál.

Šachovnice na zemi a potíže s chůzí jsou fuč 

„Ten vzor rozbije stávající model chůze. A člověk dostane nový model. Přímo k tomu používám hrany a rastry různých vzorců nebo obrazců,“ popisuje efekt geometrických obrazců pod chodidly Pavel Kneř, který žije s Parkinsonovou nemocí už 20 let.
Odborníci z první lékařské fakulty při pokusech zkoušejí různé tvary obrazců, stejně tak testují rozdíl mezi obrazci vytvářenými skutečnou dlažbou a promítanými na zem. Pokud by totiž v efektu nebyl žádný rozdíl, nebylo by třeba nutné měnit podlahy.

Vzory by se mohly objevit na zemi v různých prostředích, kde se lidé s Parkinsonovu nemocí pohybují. Usnadnit chůzi jim to může třeba v nemocnicích, v jejich bytech ale i na ulicích. Právě probíhající pokusy mají vliv i na vznik pravidel, jak takto bezbariérové prostory tvořit, jimž se věnují na Fakultě architektury ČVUT.

 

Zdroj: 
CT24.cz