Datum zveřejnění: 
18. 9. 2017

Říká se, že každá budova má svoji duši. Z původní menzy Českého vysokého učení technického v Praze se stal Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky. Na svoji intelektuální duši tento institut navlékl odpovídající technologicky inteligentní a sofistikovaný háv. V současné době patří mezi nejmodernější budovy v České republice vůbec.

Budova bude využívána jako sídlo vysokoškolského ústavu ČVUT, sdružujícího excelentní vědu napříč informatickými obory – Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), dále pro rektorát, několik kateder fakulty elektrotechnické a část Výpočetního a informačního centra ČVUT. Budova bude dále sloužit českým i zahraničním vědcům, kteří společně se zástupci českého průmyslu budou bádat, jak Českou republiku připravit na současnou průmyslovou revoluci zvanou průmysl 4.0. Stavba stála 1,4 miliardy korun, z toho jedna miliarda byla hrazena ze státního rozpočtu, 220 milionů korun tvoří vratná část DPH a téměř 200 milionů korun spoluúčast ČVUT. Nové budovy celkově nabídnou užitnou plochu asi 34 tisíc m2 a zázemí pro až 1 650 osob.
Vzhledem k zaměření využití budovy a koncentraci toho nejpokrokovějšího z technického světa musela i ona dostat nejmodernější technické zařízení budov. O celkový design se postaral architekt Petr Franta se svým týmem, který celý objekt zabalil do membránové fólie ETFE (etylen-tetrafluoretylen). Vznikla tak velmi moderní designová budova se supermoderním technickým zařízením uvnitř.
Jádro řídicího systému technických zařízení budovy tvoří Desigo CC od společnosti Siemens. Jde o systém pro správu technických systémů v budovách. Desigo CC znamená (podle rétoriky Siemens) začátek nové éry v oboru správy technických zařízení budov. Jde o vůbec první systém svého druhu umožňující zákazníkům integrovat do jedné ovládací stanice přístup ke všem technickým systémům a funkcím v budově. Je jím řízeno vytápění, chlazení, monitorování spotřeby energií, umělé osvětlení, nouzové osvětlení a stínění. Jedisystémem jsou řízeny a monitorovány všechny energie budovy. Využívá totiž otevřené komunikační protokoly a je snadno rozšiřitelný.

Umělé osvětlení budovy

K osvětlení byla z 99 % použita svítidla od Siteco/Osram – svítidla s nadstandardními optickými a elektrickými vlastnostmi a garantovanou dlouhou životností. Měrný výkon hlavních LED svítidel je více než 108 lm/W s parametrem L85/B50 při 50 kh. Z pohledu dneška není tento parametr nijak zvlášť zajímavý, ale v době tendru a uzavření smlouvy byla uvedená hodnota špičková. Celý objekt je vybaven LED svítidly – kromě suterénu, kde jsou instalována svítidla s lineárními zářivkami T5. Suterén je rovněž zajímavý, ačným koliv je osvětlen staršími svítidly. Vzhledem k tomu, že je zde využíván moderní a velmi efektivní parkovací systém při použití parkovacího zakladače s kapacitou 188 parkovacích míst, investice do LED by se ekonomicky nevyplatila. Zmíněný způsob parkování je největší v ČR a institut je na něj patřičně hrdý.
Nosným produktem je svítidlo CpRecesed s mikroprizmatickou optickou částí upravenou pro dosažení UGR < 19 i pro velkoprostorové kanceláře, a to za použití vyššího světelného toku, než je u svítidla takového typu běžné.
Svítidlo je použito ve dvou výkonových řadách světelného toku 4 800 a 5 800 lm a s měrným výkonem asi 110 lm/W. Různý příkon si vyžadovaly různé výšky stropů a také množství použitého zařízení, které bylo umístěno nad podhledem. Z celkového počtu zhruba 6 000 dodaných svítidel pro hlavní osvětlení jich bylo více než 4 000 právě typu CpRecessed.
Koridory byly vybaveny svítidly typu downlight Ledvalux L a XL v krytí IP54. Optika svítidla je optimalizovaná na hodnotu UGR < 22.
Jednou z dominant budovy je skleněné schodiště, kde meziprostor slouží ke snížení energetických požadavků na vytápění v zimním období a na chlazení v letním období. Protože je vnitřní část budovy odstíněna meziprostorem, je také pozitivně ovlivňována její akustika. Tento prostor je osvětlen svítidlem Modario RS a závěsným svítidlem LDV Pendant. Vzhledem k použití skla jako fasády je nutné svítidla regulovat. Regulace nebyla nutná z důvodu optimalizace normativních parametrů osvětlenosti, ale především aby budova nerušila světlem svoje okolí.
Svítidla jsou regulována podle poklesu denního světla i zatemněním předokenními žaluziemi. Osvětlení v jednotlivých kancelářích je nastaveno přesně na požadovanou normativní hodnotu. Intenzitu osvětlení je též možné nastavit individuálně na sdruženém ovladači v každé místnosti, na němž lze upravovat v dané místnosti i teplotu.
Rád bych na samém konci příspěvku poděkoval všem zúčastněným na tomto ukázkovém projektu za bezvadně odvedenou práci a jsem poctěn, že svítidla od Siteco a Osram zdobí tuto úžasnou budovu.
Investor: České vysoké učení technické v Praze Hlavní architekt: Petr Franta Architekti & Asoc. spol. s r.o.
Zodpovědný projektant: TECHNICO Opava s. r. o.
Generální dodavatel: Sdružení HOCHTIEF CZ a. s. & VCES, a. s.
Technologický partner: Siemens, s. r. o.
Světelný projekt: Colmark trade, s. r. o.
Dodavatel svítidel: Siteco www.siteco.com, www.colmark.cz      

Autor: 
Ing. Petr Höchsmann, Ph. D.
Zdroj: 
Světlo