Datum zveřejnění: 
17. 9. 2017

Markéta FIALOVÁ, moderátorka:
Elektronické hračky - v nutkavé touze vlastnit poslední modely a největší vychytávky digitálního světa se mnozí z nás neváhají ani zadlužit. Pravdou ovšem je, že při cenách posledních modelů mobilních telefonů, dronů nebo třeba televizí, to mnohdy jinak ani nejde. Kam až jsou prodejci schopni zajít a na co ještě jsou zákazníci ochotni přistoupit? Právě o tom je reportáž Petry Matýskové.

Petra MATÝSKOVÁ, redaktorka:
SmartPhone budoucnosti, tak o novém iPhonu 10, nové vlajkové lodi amerického počítačového gigantu Apple, mluví odborníci z celého světa. Zatím nejdražší telefon v historii pyšnící se OLED displejem, se zářivějšími barvami, voděodolným povrchem nebo bezdrátovým nabíjením, představila společnost na velkolepé show v Kalifornii. Zatímco skalní fandové se už nemůžou dočkat toho, až se konečně koncem října budou moct zapsat na čekací listinu, odpůrci se baví vymýšlením všemožných vtípků na účet výrobce. Na paškál si berou nejen funkci rozpoznání obličeje, jedinou metodu, kterou jde revoluční telefon odemknout a která evidentně není pro každého, ale i na první pohled přemrštěnou cenu zařízení.

Radan DOLEJŠ, šéfredaktor Computerworld.cz:
Před 15 lety nikdo nedal za telefon víc než pět tisíc, to už byla hranice, na kterou se všichni podívali ..., dneska, jak vidíte, iPhon 10 bude stát 35 tisíc v té vrcholné verzi, což je víc než průměrná výplata v Česku. Je to extrémní. Lidi to chtějí, ale kupují si to a na druhou stranu potom se samozřejmě musejí uskrovnit v nějakých jiných případech.

Petra MATÝSKOVÁ, redaktorka:
Obchodníci v Česku si už teď začínají mnout ruce.

Iva PAVLOUSKOVÁ, tisková mluvčí společnosti Datart:
Předpokládáme, že ta poptávka bude daleko vyšší, než budeme schopni vlastně vyřídit. Jako u těchto nejžhavějších novinek, i zde bude fungovat systém předobjednávek.

Petra MATÝSKOVÁ, redaktorka:
Zvažujete koupi nového iPhonu desítky?

osoba:
No, zatím ne. Zatím je to předražený produkt pro mě a možná, kdybych znal přesně detaily právě té inteligence, tak bych dokázal pochopit i tu cenu.

osoba:
Zvažuju. Jsem příznivcem iPhonů a už od začátku.

Petra MATÝSKOVÁ, redaktorka:
A nevadí vám ta cena, těch 30 tisíc?

osoba:
Je to asi něco, co k tomu exkluzivnímu produktu patří.

Petra MATÝSKOVÁ, redaktorka:
Odpovídá ale cena skutečně kvalitě a exkluzivitě produktu, nebo jsme se už dostali za pomyslnou hranici snesitelnosti?

Martin SAMEK, expert v oblasti IT; FEL-ČVUT:
Cena takového zařízení mohla být i dobře okolo 20 tisíc korun a i tak by si na tom výrobce stále vydělával. Cena přes 30 tisíc korun je neadekvátní. To už se dostáváme do oblasti, kde jsou kvalitní notebooky, stolní počítače.

Petra MATÝSKOVÁ, redaktorka:
Ceny spotřební elektroniky v posledních několika letech dramaticky rostou. Možná i díky tomu, že někteří zákazníci jsou například za mobilní telefon ochotni zaplatit i desetitisíce korun. Na dračku jde podle obchodníků i největší a neméně drahý konkurent iPhonu 10. Samsung Galaxy Note 8, jehož prodej spustila "šelma" na světovém trhu se spotřební elektronikou teprve před pár dny.

Radan DOLEJŠ, šéfredaktor Computerworld.cz:
Cena je vysoko přes 25 tisíc. Jeho výhodou je vodotěsnost, velký výkon, bezrámečková konstrukce, další výhodou je psaní pomocí stylu ... se píše rukou.

Petra MATÝSKOVÁ, redaktorka:
Značkový mobil, jakoby pro dnešní společnost představoval středobod vesmíru. Podle psychologů za vším vězí snaha blýsknout se před svými vrstevníky a možná i konzumní smýšlení řady z nás.

Karel HUMHAL, psycholog:
Ty mobily se dostaly někam jinam v hodnotovém žebříčku než byly třeba v minulosti. Lidé, kteří patří do nějaké sociální skupiny nebo vrstvy, tak ve snaze vyrovnat se těm svým bližním se snaží, aby nezaostali, aby nebyli pozadu, tak si pořídí stejný výrobek.

Petra MATÝSKOVÁ, redaktorka:
Kvůli přepychové hračce, kterou k životu vlastně zas tak nepotřebujeme, se přitom neváháme i pořádně zadlužit.

Iva PAVLOUSKOVÁ, tisková mluvčí společnosti Datart:
U té elektroniky má vždycky vliv, jestli je nějaká marketingová akce a největší zájem je o mobily na splátky.

Petra MATÝSKOVÁ, redaktorka:
Virus nákupní horečky mezi nás nešíří jen mobily, sháňka je i po jiných, extrémně drahých kusech elektroniky. Posledním hitem jsou chytré hodinky, jejichž cena se pohybuje okolo 10 tisíc korun, nebo televize s OLED displejem, jako je třeba ta od LG.

Radan DOLEJŠ, šéfredaktor Computerworld.cz:
Todle je televize za 85 tisíc korun s OLED displejem. Pokud si na tom pustíte opravdu dobrý film ve vysokém rozlišení 4K, myslím si, že to je úplně špičkový zážitek. Stále si můžete koupit i televize za 150, za 200 tisíc korun.

Petra MATÝSKOVÁ, redaktorka:
Lákadlem posledních několika let jsou i rekreační a sportovní drony. Za ty nejdražší dají ti nejzavilejší technologičtí fajnšmekři i celou měsíční výplatu, třeba i proto, aby se mohli se svým nadupaným závodníkem prohánět na droních dostizích.

Jan MITTNER, odborník na drony:
Asi jako nejlepší v nabídce jsou nabídky od DJC Mavic anebo Phantom, kde ty ceny se pohybují u těch nejnovějších modelů kolem 30, 40 tisíc.

Martin SAMEK, expert v oblasti IT; FEL-ČVUT:
Náš každodenní život stává se víceméně závislý na elektronice. Teď je otázka, jestli je to dobře, jestli se naše společnost  ubírá tímhle tím směrem, stačí se podívat na to, jak lidi dneska už jsou elektronikou tak ovlivněni, že kolikrát nevnímají ani reálný svět.

Petra MATÝSKOVÁ, redaktorka:
Elektronika něco jako droga. Na vině je i stále agresivnější a propracovanější reklama využívající v porovnání s minulostí mnohem rafinovanějších prostředků. Technologický pokrok a rychlost, jakou jsou dnes vědci schopni spotřební elektroniku vyvíjet, nejspíš nezastavíme a byli bychom sami proti sobě. Výdobytky moderní doby nám přece zpříjemňují a hlavně usnadňují každodenní život. Otázkou ale zůstává, jestli svým stále častějším pobytem ve virtuální realitě nezapomínáme na tu skutečnou a jestli s na produkty, které nám ji zprostředkují, nutně musíme brát půjčky, které se nám třeba až do smrti nikdy nepodaří splatit.      

Zdroj: 
NOVA