Datum zveřejnění: 
17. 9. 2017

V souvislosti s odchodem Velké Británie z Evropské unie se otevírá pro Česko možnost, aby bylo pro japonské firmy cestou k průniku na společný unijní trh. Mezi perspektivní obory pro spolupráci českých a japonských firem patří tradičně automobilový průmysl, ale také obranný, letecký, IT či sklářský průmysl. Vedle zmíněných oborů mají podle ministerstva šanci také čeští potravináři, protože Japonsko je největším dovozcem potravin, a také výrobci ve zdravotnictví vzhledem ke stárnoucí japonské populaci. Ve zprávě o jednání ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD) s jeho japonským protějškem Hirošige Sekem to sdělilo ministerstvo.
Japonsko představuje pro ČR jednoho z nejdůležitějších asijských obchodních partnerů. V České republice působí více než 250 japonských společností, které vytvořily nová pracovní místa v řádech desítek tisíc. Japonsko je v současnosti v ČR na druhém místě za Německem, pokud jde o úroveň zahraničních investic s vysokou přidanou hodnotou. Z pohledu budoucí spolupráce jsou podle ministerstva nejdůležitějšími oblastmi energetika, průmysl 4.0, tedy výroba úzce propojená s digitalizací a následnou automatizací, a také výzkum a vývoj. Z iniciativy průmysl 4.0 je pro obě země důležitá zejména oblast internetu věcí (IoT), robotizace a digitalizace. Japonská delegace proto dnes navštívila Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky při Českém vysokém učení technickém v Praze.
Obchodní bilance ČR s Japonskem je dlouhodobě pasivní, ovšem za posledních šest let se export více než dvojnásobil z deseti miliard korun v roce 2010 na loňských 22,7 miliardy.      

Zdroj: 
HR Forum