Datum zveřejnění: 
14. 11. 2023
Česká divize virtuální letecké organizace IVAO představuje již dvanáctý ročník této pravidelné události. Stejně jako každý rok se virtuální piloti a řídící letového provozu shromáždí pod jednou střechou, aby společně věnovali celých třicet hodin svému koníčku. Letošní ročník však přináší něco zcela nového. Poprvé se bude konat na akademické půdě, za což organizátoři vděčí Fakultě dopravní Českého vysokého učení technického v Praze. Tohoto gesta si komunita virtuálního letectví nesmírně váží. Obě strany věří, že veřejná akce, jako je tato, zpopularizuje virtuální letectví a zvýší zájem o terciální vzdělání zaměřené na letecký průmysl.

„Třicetihodinovka je v první řadě akce plná zážitků, na které se ještě dlouho vzpomíná. Osobní přítomnost těch, které znáte často jen po hlase, dává akci zcela jiný rozměr. Pro nás akce představuje nejenom simulaci nepřetržitého leteckého provozu podle skutečného letového řádu, ale také malou oslavu přátelství. Na stanovištích se střídají řídící přesně tak, jako je tomu v reálném provozu. Mimo výkon služby si s přáteli můžeme v klidu popovídat tváří v tvář. Po roce je vždy o čem mluvit a osobní kontakt je nenahraditelný. Pro pravidelné účastníky je to, dá se říct, srdeční záležitost,“ říká Jindřich Šikl (22), ředitel české divize IVAO.

„Členové české divize se také aktivně podílí na výzkumné činnosti v oblasti letového provozu ve spolupráci s Ústavem letecké dopravy na Fakultě dopravní ČVUT,“ dodává.

Akce se bude konat v budově Fakulty dopravní ČVUT v Praze v ulici Horská 3, Praha 2. Začne 17. 11. 2023 v 18.00 hod., skončí 18. 11. 2023 mezi 23.00 hod až 23.45 hod. Zúčastnit se mohou nejen fanoušci řízení letového provozu, ale také zájemci o tuto problematiku.

Co je IVAO?

IVAO znamená International Virtual Aviation Organization. Je to mezinárodní nezisková organizace virtuálního letectví, která spojuje letecké nadšence z celého světa. Tato organizace má dlouholetou historii, neboť byla založena již v roce 1998. Od té doby má v podstatě jediný cíl: poskytovat komplexní platformu pro virtuální letectví, a to včetně komunikační technologie, systému pro řízení letového provozu a pilotování letadel. Největší výhoda této platformy? Drží krok s vývojem v letectví, a to vše nabízí zcela zdarma.

Hlavním cílem IVAO je dosáhnout reálnosti v maximální možné míře. Aby situace, které na síti vznikají měli co nejvěrnější scénář a průběh. Tuto myšlenku odráží i motto sítě: „As Real As It Gets.“ (Tak reálně, jak to jen jde).

„Myslím, že IVAO může s hrdě říct, že disponuje globální komunitou s více než 250 000 registrovanými členy z celého světa. Mezi členy nalezneme nejen nadšence čistě z virtuálního prostředí, ale i profesionály, kteří se letectvím živí. Právě sdílení si zkušeností a možnost se rozvíjet pod dozorem profesionálů staví IVAO do role hlavního hráče v oblasti virtuální letecké komunity," uvedl Jindřich Šikl, ředitel divize IVAO.

„Po splnění příslušných podmínek si členové z každého státu mohou založit svou vlastní divizi. Česká divize vznikla v roce 2000. Od této doby nepřetržitě vytváří prostředí, v němž se její členové mohou rozvíjet s pomocí ostatních členů, zkušených divizních poradců a instruktorů. Tito instruktoři přinášejí své vlastní zkušenosti a znalosti z reálného prostředí a sdílí je se zbytkem komunity. Díky tomu se posouvají dál jak žáci, tak jejich mentoři. Zajímavostí je, že naše divize aktivně spolupracuje s leteckými organizacemi a leteckými školami v České republice s cílem podporovat a rozvíjet zájem o letectví. Snažíme se propojovat virtuální a reálné prostředí. Někdo si na síti plní své sny, pro jiné je to odpočinek. Česká divize IVAO má více než 2 200 registrovaných uživatelů, což ji řadí mezi větší divize rámci celé IVAO,“ poznamenává Šikl.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Milan Kurka
E-mail: 
MILAN.KURKA@FD.CVUT.CZ