Datum zveřejnění: 
10. 11. 2023
V pátek 10. listopadu krátce po poledni podepsali rektor ČVUT Vojtěch Petráček a Asociace leteckého a kosmického průmyslu (ALKP) zastoupená prezidentem Josefem Kašparem a členem představenstva Jiřím Protivou dohodu o partnerské spolupráci. Tímto aktem obě instituce potvrdily zájem o posílení spolupráce na poli výzkumu a vývoje leteckých a kosmických technologií využitelných v civilní i obranné oblasti.

„Naše univerzita spolupracuje i s Armádou ČR a s NATO, nabízí výsledky svého výzkumu a implementaci nejnovějších technologií v praxi. Dohoda o spolupráci s Asociací leteckého a kosmického průmyslu je tak dalším logickým krokem, uvedl rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Prezident ALKP Josef Kašpar ve svém vystoupení zdůraznil, že ALKP je nejsilnější oborovou asociací sdružující hlavní výrobce a poskytovatele služeb v leteckém a kosmickém průmyslu v ČR. „S ČVUT chceme navázat úzkou spolupráci v oblasti aplikovaného výzkumu – podpořit komercionalizaci výsledků výzkumu a vývoje ČVUT a zároveň tím posílit konkurenceschopnost našich firem, konstatoval Josef Kašpar, prezident ALKP při podpisu dohody.

Součástí týmu Asociace, který je zodpovědný za vzdělávací projekty a spolupráci s akademickou sférou, je Jiří Protiva, člen představenstva ALKP a generální ředitel LOM PRAHA. „LOM PRAHA přináší do ALKP důležité propojení mezi státem a českým leteckým průmyslem v oblasti přezbrojovacích projektů české armády. Propojení akademické sféry a podniků českého leteckého a kosmického průmyslu může posílit budování nových národních kompetencí,uvedl Jiří Protiva k podpisu dohody s ČVUT.

Koordinátorka strategických projektů ALKP, bývalá diplomatka a dřívější náměstkyně ministerstva průmyslu a obchodu Martina Tauberová, k tomu ještě doplnila: „Asociace chce posílit spolupráci s ČVUT i na vývoji strategických obranných technologií, autonomních systémů, vč. aplikace umělé inteligence tak, aby byl lokální průmysl lépe připraven reagovat na potřeby modernizace Armády ČR a mohl se tak stát silným partnerem pro stát v zajišťování jeho obranyschopnosti a bezpečnosti.

V období, kdy Vláda České republiky přijala a přijímá strategická rozhodnutí ohledně modernizace výzbroje Armády České republiky, reprezentuje ALKP výrazné úsilí o široké zapojení nejen českého průmyslu, ale také výsledků české vědy a výzkumu do celého procesu v oblastech souvisejících s vysoce sofistikovanými technologiemi určenými pro letectví a kosmonautiku. Právě proto je uzavření Dohody o spolupráci mezi ČVUT Praha a ALKP logické.

---

Asociace leteckého a kosmického průmyslu vznikla v roce 1996 jako Asociace leteckých výrobců. Největší hráči z odvětví, technologičtí novátoři a vizionáři, výrobci finální produkce a producenti komponent spojili síly, aby na půdě ALKP vybudovali silnou oborovou komunitu. Do představenstva ALKP byli zvoleni šéfové Aero Vodochody, VZLÚ, LOM PRAHA, Aircraft Industries, PBS Velká Bíteš a Jihostroj. Prezidentem je Josef Kašpar. ALKP zastupuje 49 členů s více než 10 tisíci zaměstnanci a celkovým obratem téměř 40 mld. Kč. Asociace bude prosazovat uplatnění know-how svých členů v civilních i obranných aplikacích, včetně zapojení do významných mezinárodních projektů. Vlajkovou lodí je v tomto projekt průmyslové spolupráce s americkým koncernem Lockheed Martin.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Kateřina Veselá
E-mail: 
katerina.vesela@cvut.cz