Datum zveřejnění: 
18. 10. 2023
Fakultní podcast Jedničky a Nuly FIT ČVUT slaví v říjnu druhé výročí. První díl Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) publikovala tematicky právě 10. 10. 2021 v 10.10 hodin. Cílem podcastu je odpovídat na aktuální otázky o tom, jak informační technologie ovlivňují svět kolem nás. Hosty podcastu jsou odborníci z FIT ČVUT, kteří mluví o tématech jako AI, kybernetická bezpečnost, superpočítače, veřejná data, doporučovací systémy a mnoho dalšího. Doposud se vydalo 24 dílů a celková sledovanost přesáhla 26 900 přehrání. Podcastem již dva roky provází známá popularizátorka vědy Sara Polak.

V době Covidu se ukázala potřeba začít více využívat nové komunikační kanály, které budou moci přinášet informace přímo online. Proto FIT ČVUT rychle zareagovala na poptávku získávání informací na dálku a během velmi krátké doby připravila nový formát, jehož prostřednictvím přináší jak široké veřejnosti, tak i svým studentům zajímavá a aktuální témata z oblasti IT. Díky své konzistenci má podcast postupně rostoucí sledovanost, věrné fanoušky a podařilo se jí vybudovat pověst spolehlivého zdroje informací v oblasti IT.

Podcast vychází každý měsíc vždy 10. den v 10 hodin dopoledne a jeho hosty jsou profesionálové z oboru, akademici, absolventi i výzkumní pracovníci FIT ČVUT, kteří poskytují různé pohledy na nejnovější vývoj v dané oblasti naučně populární formou. Posluchači mají přístup ke všem předchozím dílům prostřednictvím webu FIT ČVUT a také díky různým podcastovým aplikacím jako je Spotify, Google podcasts nebo Apple podcasts.

“Cílem podcastu je poskytovat nejnovější poznatky od odborníků z FIT ČVUT a zároveň také zviditelnit jejich práci a ukázat jejich odborné znalosti a přínos v oblasti informačních a moderních technologií. Do budoucna máme v plánu pokračovat v odhalování nových IT témat a zůstat relevantním a poutavým zdrojem pro každého, kdo se zajímá o svět jedniček a nul,” říká moderátorka Sara Polak.

Mezi nejsledovanější díly patří například Proč je matematika důležitá pro informatiku, Jak algoritmy doporučují obsah na internetu? Kdy nám budou drony doručovat nákupy nebo Jaká jsou rizika při používání stejných hesel. Každý posluchač si ale najde to své na Podcast - FIT ČVUT.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ivana Macnarová
E-mail: 
ivana.macnarova@fit.cvut.cz