Datum zveřejnění: 
6. 10. 2023
Již za týden vyrazí studentský závodní tým CTU Lions na finálový závod do španělského Aragonu a změří zde síly s dalšími téměř 50 týmy z celého světa v kategorie MOTOSTUDENT ELECTRIC v rámci již 7. ročníku mezinárodního projektu MOTOSTUDENT. Ještě před jejich odjezdem byla slavnostně odhalena a pokřtěna nová motorka na elektrický pohon EVO 3.0, kterou tým navrhoval a následně postavil v rámci tohoto ročníku soutěže.

„Pro CTU Lions jde o již třetí elektrickou motorku. Motor mají všechny týmy stejný, dodaný od pořadatele, je poprvé vodou chlazený a o něco výkonnější než ten loňský, ale vše ostatní od konstrukce rámu po baterie, to už je unikátní záležitost každého týmu,“ říká team leader Josef Svoboda.

Pro nový model EVO 3.0 zvolili novou chemii bateriových článků Li-pol, především pro výhodný poměr objemu a hmotnosti vůči povolenému vybíjecímu proudu. Další výhodou je také plochý tvar článků, oproti válečkovým je lze snáze uspořádat do jediného pravoúhlého battery boxu. Předešlý model motorky EVO 2.0 konstruovaný pro závodní sezonu 2020/2021 má totiž poměrně složitou konstrukci skládající se ze tří celků. Rám nového stroje je navržen na podobném principu jako v minulém ročníku, tj. hliníkové výpalky, svařené a tepelně opracované, ale ve zcela novém tvarování přizpůsobeném pro nový model.

Slavnostního křtu se kromě členů týmu zúčastnil děkan Fakulty dopravní prof. Ondřej Přibyl a proděkan pro vědu a výzkum prof. Ondřej Jiroušek. „Obrovské nasazení každého jednoho člena týmu, a především jejich odhodlání učit se novým věcem a řešit řadu velmi sofistikovaných problémů při vývoji a konstrukci, je opravdu dechberoucí a já mám velkou radost, že máme na fakultě takové studentky
a studenty,
“ vyjádřil svůj obdiv děkan fakulty prof. Ondřej Přibyl.

Kdo jsou CTU Lions?

Studentský závodní tým tvoří studenti především z Fakulty dopravní ČVUT, dále pak Fakult strojní, elektrotechnické a jaderné a fyzikálně inženýrské. Studenti v rámci svého studia vyvíjejí a staví závodní motorky pro mezinárodní soutěž MotoStudent. V současnosti již pouze elektrické, ale v minulosti postavili i několik spalovacích.

Tým vznikl v roce 2015 a v říjnu 2016 ve Španělském Aragonu odjel první závod s prvním modelem benzínové motorky. V následující sezoně 2017/2018 se jako jedni z mála už zúčastnili soutěže v obou kategoriích – ELECTRIC a PETROL. S elektrickou motorkou se v sezóně 2017/2018 z celkového počtu 27 elektrických motocyklů umístili na 9. místě. V následujícím ročníku 2020/2021 se s novým motocyklem CTU Lions EVO 2.0 Electric umístili ze 45 týmů na 12. místě. Studentský závodní tým Fakulty dopravní ČVUT v Praze CTU Lions tak velmi úspěšně reprezentuje Českou republiku na mezinárodní úrovni.

O soutěži MotoStudent

Soutěž MotoStudent je postavena na čistě studentských týmech z celého světa se zapojením 80 univerzit ze čtyř kontinentů. Skládá se ze dvou kategorií Petrol a Electric a probíhá ve formátu dvouletých období – závodních sezón. Součástí soutěže není jen finální závod, ale průběžné hodnocení dílčích technických zpráv o návrhu, vývoji, stavbě a testování. Zvláštní zprávou je zpráva věnující se vývoji inovace. Dále pak v minulosti business plán pro malou až středně velkou firmu, která by daný motocykl mohla sériově vyrábět, a nyní management plán věnující se strategickému směřování a finanční situaci týmu.

Vrcholem soutěže je pak několikadenní event na španělském okruhu Motorland Aragon, kde probíhá postupně statická zkouška a ověřuje se bezpečnost konstrukce, následuje dynamická zkouška motocyklu, při které profesionální jezdci zkouší chování motocyklu. Součástí dynamických zkoušek je i test brzdění, akcelerace, jízda zručnosti a maximální rychlost. Poslední disciplínou je hlavní závod na okruhu, který se po vzoru velkých cen dělí na kvalifikaci a hlavní závod. Výsledné umístění týmu v soutěži určí úspěchy ve všech disciplínách, tj. kvalita odevzdaných technických zpráv, technické parametry motocyklu a samozřejmě také jeho umístění v závodu.

„Tak tedy ať se týmu CTU Lions i letos podaří uspět v nabité konkurenci, a přejme si více takových projektů a aktivit, které by přilákaly studenty ke studiu technických oborů. Protože mít dostatek technicky vzdělaných vysokoškoláků by mělo být prioritou každé vyspělé společnosti, která cílí na zkvalitňování života nás všech, ale hlavně technika je obor krásný a každý si v ní může najít své místo,“ dodává tisková mluvčí fakulty Petra Skolilová.

Více o závodním týmu CTU Lions: http://www.ctulions.cz/index.html

Více o soutěži MotoStudent https://www.motostudent.com

Picture

Picture

Picture

Picture

 

 

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Petra Skolilová, Ph.D.
E-mail: 
skolilova@cvut.cz