Datum zveřejnění: 
19. 7. 2023
Informační technologie už dávno nejsou jen mužskou doménou. Na vlastní kůži se o tom přesvědčily i čerstvé absolventky Letní školy IT. Středoškolačky si na týdenním kurzu, který pořádá organizace Czechitas ve spolupráci s Fakultou informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT), vyzkoušely základy mnoha oblastí IT. Nabyté znalosti z oblasti programování, vektorové grafiky, robotiky nebo projektového řízení pak zúročily při tvorbě závěrečných projektů. Jejich prezentace a názorné ukázky se uskutečnily na slavnostním galavečeru před odbornou porotou.

Záměrem Letní školy IT je seznámit dívky s technologiemi, rozvinout jejich kreativitu, a hlavně ukázat jim, jak je studium IT zábavné a rozmanité. Týdenní výuka probíhala převážně v prostorách a laboratořích FIT ČVUT. Dívky se naučily nejen programování webových stránek nebo počítačových her, ale také získaly cenné sebevědomí, které se jim bude hodit při přijímacím řízení na vysokou školu.  V laboratořích FIT ČVUT si vyzkoušely například práci s humanoidními roboty nebo se dozvěděly, jak fungují různé typy průmyslových kamer a co je možné je pomocí umělé inteligence naučit.  V průběhu letní školy studentky také zlepšovaly své prezentační dovednosti, absolvovaly kariérní workshopy nebo navštívily několik technologických firem, kde by mohly jednou získat zaměstnání.

Právě zvýšení sebevědomí a pocit, že i ženy do IT patří a mohou v něm najít zálibu nebo budoucí kariéru, si absolventky odnášejí z Letní školy IT nejčastěji. Vyplývá to z šetření organizace Czechitas  a tento trend potvrzuje i letošní absolventka Zlata Šmídová. „Že by mě IT mohlo bavit, jsem tušila už z hodin ve škole, ale teprve na Letní škole IT jsem zjistila, co všechno informační technologie jsou. V týmu jsme si funkce rozdělily – někdo se staral o grafiku, někdo má lepší prezentační dovednosti a já jsem naši webovku obstarala po té technické stránce. Soustředila jsem se na jazyk JavaScript,“ objasňuje čerstvá absolventka.

Projekty vytvořené během pátečního hackathonu ukázaly témata, jaká mladé ženy ve svém okolí vnímají. Jeden ze sedmi dívčích týmů se věnoval projektu jak zabránit testování na zvířatech, kdy dívky vytvořily webovou stránku s informacemi, jak testování probíhá, jak ho nepodporovat nebo jak poznat, že produkty opravdu nejsou na zvířatech testovány. Další z projektů se věnoval sdílení know-how mezi studenty, a vznikla tak celá stránka a databáze Students for students (S4S), kde si mohou studenti mezi sebou nabízet hodiny doučování, hlásit se na stáže nebo iniciovat vznik burzy učebnic. Prezentace závěrečných projektů dále nabídla téma sexuálního obtěžování a násilí s vytvořeným webovým simulátorem rizikových situací, kde je možné vyzkoušet si, jak reagovat na slovní nebo i závažnější útoky. Neméně zajímavé byly i projekty, které nabídly edukační hru o první pomoci, možnost adoptovat domácího mazlíčka podle osobnostního kvízu nebo aplikaci, která vám k oblíbené četbě automaticky vygeneruje vhodný podkresový playlist, či projekt zabývající se severskou mytologií a nevěrohodným představením bohů ve filmových produkcích.

„Jsme rádi, že jsme opět mohli hostit Letní školu IT na Fakultě Informačních technologií ČVUT v Praze. Naše dlouhodobá spolupráce s Czechitas pomáhá měnit stereotypy a zvyšovat zájem dívek o studium IT. Podle nedávno zveřejněných dat ČSÚ počet studentů (i studentek) informačních technologií roste, ale podíl žen je pouze necelých 19 %. I z tohoto důvodu nás těší, že je FIT ČVUT spolu s Czechitas podporou studentek na začátku jejich cesty a v budoucím rozhodování o studiu či kariéře v IT,“ říká o Letní škole Daniela Illnerová, proděkanka pro vnější vztahy FIT ČVUT.

Více informací o projektu
https://fit.cvut.cz/cs/zivot-na-fit/aktualne/udalosti/19292-letni-skola-it-2023
https://www.czechitas.cz/blog/budeme-ajtacky-rozhodly-se-na-letni-skole-it

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ivana Macnarová
E-mail: 
Ivana.Macnarova@fit.cvut.cz