Datum zveřejnění: 
25. 2. 2022
Asociace výzkumných univerzit (AVU) se připojuje ke stanovisku České konference rektorů (ČKR) k válce na Ukrajině. Tedy k tvrdému odsouzení útoku Ruské federace na nezávislý stát a k nabídce veškeré pomoci ukrajinským pracovníkům a studentům.

Na svém včerejším zasedání se Asociace výzkumných univerzit připojila ke stanovisku ČKR odsuzujícímu vpád armády Ruska na Ukrajinu.

Členy Asociace výzkumných univerzit jsou Univerzita Karlova, Masarykova univerzita, Univerzita Palackého v Olomouci, České vysoké učení technické v Praze a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Založena byla v červenci 2019. Asociaci nyní předsedá rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Celý text prohlášení rektorů najdete zde:

Prohlášení ČKR k válce na Ukrajině | Česká konference rektorů (muni.cz)

Cílem Asociace výzkumných univerzit je zvýšení konkurenceschopnosti českých univerzit na mezinárodní scéně. Snaží se ale např. i prosazovat systém financování vědeckých vysokých škol na základě hodnocení kvality vědecké a pedagogické činnosti, spočívajícího v jasném provázání finančních prostředků na mezinárodně uznávané indikátory kvality vědy a vzdělávání.

Více o AVU zde: Cílem nově založené Asociace výzkumných univerzit v ČR je prosadit vysokou kvalitu univerzit - Zpravodajský servis - České vysoké učení technické v Praze (cvut.cz)

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ilona Chalupská
E-mail: 
ilona.chalupska@cvut.cz