Datum zveřejnění: 
8. 2. 2021
Zvýšit počet dívek a žen ve vědě se snaží Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze (FJFI) mimo jiné i prostřednictvím akce Staň se na den vědkyní. Ta se koná vždy 11. února, kdy se slaví Mezinárodní den dívek a žen ve vědě. Připravuje pro ně přednášky českých vědkyň z různých oborů: částicové fyziky, matematiky, chemie, fyziky laserů či kvantových technologií. I díky podobným projektům počet studentek na fakultě a obecně na univerzitách stále roste. Zatímco v roce 2001 bylo podle údajů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR studentek vysokých škol 48,3 procenta, v roce 2018 to bylo 55,9 procenta. Hranici 50 procent ženy překročily v roce 2004 (to jich bylo 50,9 procenta).

Na ČVUT se učí převážně programy spadající do kategorie Technika, výroba a stavebnictví, kde je podíl žen tradičně nízký, i když i zde postupně roste, a částečně do kategorie Přírodní vědy, matematika a statistika, který si naopak stojí v souhrnu lépe, než je průměr vysokých škol. „Jsme vnímáni jako technická univerzita a historicky zde počet mužů vždy převládal, nicméně nás těší, že se to postupně mění a v roce 2019 bylo na ČVUT v Praze 31,3 procenta žen,“ říká doc. Vojtěch Petráček, rektor ČVUT v Praze. Čísla se liší fakulta od fakulty. Nejvyšší podíl studentek má na ČVUT Fakulta biomedicínského inženýrství – 61,3 procenta a Fakulta architektury – 61 procent.

Počet studentek a studentů na ČVUT v roce 2019

Fakulta stavební

39,6 %

Fakulta strojní

10,0 %

Fakulta elektrotechnická

14,9 %

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská

33,1 %

Fakulta architektury

61,0 %

Fakulta dopravní

25,2 %

Fakulta biomedicínského inženýrství

61,3 %

Fakulta informačních technologií

12,7 %

Celoškolská pracoviště (mimo fakulty)

55,0 %

ČVUT v Praze celkem

31,3 %

údaje za rok 2019

 

Mezinárodní den žen a dívek ve vědě se slaví od roku 2015, tedy poté, co ho v prosinci 2015 vyhlásilo Valné shromáždění Organizace spojených národů. Popáté na jeho oslavu pořádá FJFI akci Staň se na den vědkyní. „Chceme dívkám ukázat, že se přírodních věd opravdu nemusí bát a že u nás na fakultě najdou nejen stále rostoucí počet spolužaček, ale také žen v rolích vyučujících a vědkyň,“ říká Katarína Křížková Gajdošová, jedna z hlavních organizátorek akce a současně vědecká pracovnice FJFI. A ještě dodává: „Nicméně nechceme odrazovat ani chlapce, akce se sice jmenuje Staň se na den vědkyní, ale už se nám přihlásilo i několik studentů a my jsme za to rádi.“ Na FJFI nyní studuje 33,1 procenta žen (podle údajů za rok 2019).

Letos se akce vzhledem k protiepidemickým opatřením musela přesunout do online režimu. Dopoledne čekají účastníky krátké přednášky představující vybrané vědecké obory. Dopolední část zakončí panelová diskuze nazvaná Jak se dělá věda. Odpoledne pak naváží cvičení, na která se účastníci rozdělí podle toho, jaká témata si v registraci vybrali. Na cvičení, při kterém se sestavuje mlžná komora a následně pozoruje kosmické záření, si omezený počet účastníků dokonce může zapůjčit technické vybavení přímo z fakulty.

„Budeme rádi, když i naše akce alespoň trošku přispěje k tomu, aby se podíl žen ve vědě dále zvýšil,“ doplňuje Katarína Křížková Gajdošová. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu tvořily ženy ve výzkumu a vývoji pouhých 30 procent pracovníků, což je nejnižší číslo z celé Evropské unie.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
JAN KADEŘÁBEK
E-mail: 
JAN.KADERABEK@FJFI.CVUT.CZ
Telefon: 
+420 603 444 144