Datum zveřejnění: 
6. 1. 2021
Šestým rokem uděluje ministerstvo školství ceny za mimořádné výsledky ve studiu nebo vědecké, výzkumné či tvůrčí činnosti. Ministr školství mládeže a tělovýchovy Robert Plaga za rok 2020 ocenil za mimořádné činy také čtyři studenty Českého vysokého učení technického v Praze. Za záchranu života řidičky v havarovaném autě získala ocenění Alžběta Šabouková, studentka Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT. Studenty Fakulty informačních technologií ČVUT Jana Šafaříka, Tomáše Baštu a Tomáše Stanovčáka ocenil ministr za vytvoření webu www.koronavirus24.cz, v níž počítačový program, tzv. chatbot, odpovídal během jarní vlny pandemie 24 hodin denně na dotazy týkající se koronaviru.

Alžběta Šabouková poskytla okamžitou první pomoc 18. listopadu 2019 řidičce v havarovaném autě, když se mezi Třeští a Jezdovicemi ocitla u dopravní nehody. Provedla nepřímou srdeční masáž, při které se k ní přidali ještě další dva svědci, a do příjezdu jednotek RZS se jim povedlo řidičku přivést k lapavým nádechům. Poté přenechali péči hasičům a záchranářům, kteří postupně přijížděli na místo nehody. Po několika desítkách minut byla řidička s četnými zraněními, ale s obnovenými životními funkcemi, transportována záchranářským vrtulníkem do nemocnice.

Slečna Alžběta Šabouková byla navržena na uvedenou cenu zejména z toho důvodu, že iniciovala poskytnutí první pomoci, a to za velmi ztížených podmínek, protože zraněná osoba byla zaklíněná v autě a první pomoc byla poskytována přes částečně otevřené dveře. Nebýt včasného rozhodnutí studentky, tak zraněná řidička nemusela přežít.

Druhým důvodem, pro který byla Alžběta Šabouková navržena na uvedenou cenu, je skutečnost, že se již několik let pohybuje v oblasti péče o seniory. Pečuje také o seniory, kteří onemocněli koronavirem a v následné péči potřebují pomoci. 

„Alžběta Šabouková je velmi obětavou dobrovolnicí a má velmi hluboce vyvinuté sociální cítění. O tom také svědčí skutečnost, že studuje Fakultu biomedicínského inženýrství ČVUT, studijní program Biomedicínská a klinická technika, ve 3. ročníku zdravotnického oboru Biomedicínský technik, a současně také obor Všeobecná sestra na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích v kombinované formě studia,“ dodává doc. Ing. Jiří Hozman, Ph.D., proděkan pro rozvoj a vnější vztahy Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT.   

Alžběta pochází z pětičlenné rodiny z malé vesničky v pohraničí Jihočeského kraje. Vystudovala osmileté gymnázium, při kterém se věnovala hře na klavír, jezdectví a dobrovolnictví v sociálních službách.

Chatbot na webu www.koronavirus24.cz, vytvořené Janem Šafaříkem, Tomášem Baštou a Tomášem Stanovčákem z Fakulty informačních technologií ČVUT, čerpal aktuální informace pouze z ověřených zdrojů, tedy z internetových stránek Ministerstva zdravotnictví ČR, Státního zdravotnického úřadu a ze zpravodajského portálu ČT24. V době začínající pandemie na jaře letošního roku představoval chatbot jednoduchý a lidský přístup k nejvíce potřebným informacím, jako byly například typické příznaky onemocnění, možnosti ochrany a prevence, přehled aktuálních omezení, pravidla průběhu karantény, nebo návod o péči o látkovou roušku.

Web www.koronavirus24.cz vytvořili studenti ve svém startupu WaldoBot, který se tvorbou chatbotů zabývá. Díky svým zkušenostem a studijním znalostem zvládli službu spustit jen několik dní od vzniku nápadu. „Velmi pozitivně vnímám fakt, že tato nelehká doba přináší výzvy v podobě pomoci druhým. Jsem rád, že naši studenti zúročili znalosti získané na naší fakultě a díky jejich nezištné iniciativě vznikl projekt, který pomáhá veřejnosti odpovídat na otázky kolem koronaviru. Jsem hrdý na to, že takové studenty máme a věřím, že znalosti, které na fakultě získali, jim v tomto jejich úsilí pomohly,“ říká doc. RNDr. Ing. Marcel Jiřina, Ph.D., děkan Fakulty informačních technologií ČVUT.

Práce s počítačem nadchla Jana Šafaříka už na základní škole, kdy pro zábavu začal tvořit první webové stránky. Po dokončení gymnázia jej zájem o vědu a molekulární biologii přivedl ke studiu všeobecného lékařství. I tam se věnoval vedlejším projektům souvisejícím s programováním, což ho nakonec přimělo přehodnotit volbu budoucího povolání, a po dvou letech přejít na Fakultu informačních technologií ČVUT. Zde se seznámil se spolužákem Tomášem Stanovčákem, s nímž založil startup WaldoBot a propojil tak teoretické znalosti nabyté v oboru softwarového inženýrství s praktickým vývojem chatbotů. Společným prvním veřejným projektem se stal web www.koronavirus24.cz , který s Tomášem Baštou vytvořili a spustili na jaře roku 2020 během koronavirové pandemie.

Už během gymnázia se Tomáš Stanovčák zajímal o programování a snaha se zdokonalit jej dovedla od cvičení na algoritmické myšlení až k programování her a aplikací pro iPhone. V průběhu přípravy na maturitní zkoušku pracoval jako programátor pro pražskou IT firmu. Tato zkušenost jej podpořila k podání přihlášky na Fakultu informačních technologií ČVUT, kde se hned v zimním semestru poznal s Honzou Šafaříkem. Během druhého ročníku založili společný projekt WaldoBot, v němž se věnují tvorbě chatbotů, díky kterým se dostává lidem okamžité odpovědi na nejčastěji kladené otázky. Na vývoji chatbota pro koronavirus s oběma pracoval i nový člen týmu, spolužák Tomáš Bašta, s jehož pomocí společně překonávali nelehké výzvy, mezi které patřilo například zpracování velkého množství informací do ucelené formy.

Pro studium informatiky byl Tomáš Bašta rozhodnut již na gymnáziu, a proto pro něho byla Fakulta informačních technologií ČVUT jasnou volbou. Díky nabytým dovednostem se mu podařilo již po prvním ročníku získat práci v oboru jako backend developer, v níž si nadále prohluboval znalosti o softwarovém inženýrství. Na fakultě se seznámil s dvojicí kamarádů Janen Šafaříkem a Tomášem Stanovčákem, kteří jej přibrali do svého startupu WaldoBot. Společně pak během první koronavirové vlny vytvořili web www.koronavirus24.cz , kde chatbot Vojta odpovídal na otázky týkající se probíhající pandemie. Po bakalářském studiu, které se mu povedlo ukončit s vyznamenáním, dále pokračuje na Fakultě informačních technologií ČVUT navazujícím magisterským programem. Na fakultě rovněž vyučuje předmět o virtuální realitě.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Mgr. Andrea Vondráková
E-mail: 
andrea.vondrakova@cvut.cz
Telefon: 
+420 605 763 506