Datum zveřejnění: 
29. 7. 2020
Přivést dívky do světa IT má za cíl Letní škola IT. Její šestý ročník proběhne od pondělí 3. do pátku 7. srpna na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze (FIT). Univerzita akci pořádá společně s organizací Czechitas. Letní škola je určena pro středoškolačky, které zajímají technologie, ale není podmíněna vstupními IT znalostmi. Do letošního ročníku je přihlášeno 32 studentek středních škol.

V rámci programu Letní školy IT dívky nakouknou do mnoha oblastí informatiky a zjistí tak, že IT není jen nudné sezení u počítače. Během týdenního programu se setkají se základy programování (Arduino, CSS, JavaScript, HTML), robotikou a počítačovou grafikou. Po intenzivních čtyřech dnech vzdělávání čeká účastnice soutěžní hackathon, na kterém budou zpracovávat svůj vlastní projekt. Celá akce vyvrcholí galavečerem v budově Rektorátu ČVUT, kde budou účastnice svou práci prezentovat.

V rámci programu si také dívky vyzkouší práci v laboratořích Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze, kde se potkají například s humanoidními roboty. „Jsme rádi, že se Letní škola IT pro dívky koná právě na naší fakultě. S potěšením zjišťujeme, že také díky této akci roste počet studentek IT. Na naší fakultě jich je aktuálně v průměru 15 %. Možnosti uplatnění na zajímavých pozicích je v našem oboru opravdu veliká, a proto se těmito akcemi snažíme studentům středních škol informatiku přiblížit, aby se technického vzdělání nebáli,“ říká proděkan pro vnější vztahy Fakulty informačních technologií ČVUT doc. Josef Kolář.

“Dáváme dívkám příležitost nahlédnout pod pokličku světa informačních technologií. Chceme, aby poznali, že IT není jen programování. Obory na vysokých školách jsou rozmanité a právě naše Letní škola jim má ukázat, že v IT je místo i pro ženy,” říká Dita Přikrylová, ředitelka a zakladatelka organizace Czechitas.

Letní škola IT je koncipována jako týdenní tábor s pevným programem od 8.00 do 20.00 hodin. Hlavní program se odehrává v počítačových učebnách FIT ČVUT v Praze. Večerní program je většinou určen pro exkurze ve firmách. Více informací najdete na stránce akce: https://www.czechitas.cz/cs/co-delame/letni-skola-it.

Pro účast novinářů je vyčleněn závěrečný galavečer v budově Rektorátu ČVUT, Jugoslávských partyzánů 1580/3, Praha 6 v pátek 7. 8., kdy budou dívky prezentovat své závěrečné projekty, od 17.30 – 20.00 hodin. Účast je podmíněna akreditací e-mailem na jan.schonbauer@czechitas.cz do čtvrtka 6. srpna do 12.00 hodin.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Jan Schönbauer
E-mail: 
jan.schonbauer@czechitas.cz
Telefon: 
+420 724 689 284