Datum zveřejnění: 
12. 5. 2020
Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) je na 1. místě v žebříčku týmů českých akademických institucí, které poskytly svůj výpočetní výkon projektu Folding@home, a stala se tak výkonovým lídrem v ČR. Projekt má za cíl hledat řešení na onemocnění COVID-19.

Výzkum koronaviru je dnes světovou prioritou. Projekt Folding@home nabízí vědcům použít výkon cizích počítačů z celého světa, aby urychlili nalezení léku proti koronaviru. V ČR je v současné době do projektu zapojeno minimálně 39 týmů z 15 akademických institucí. Jednotlivé týmy jsou ohodnoceny body dle poskytnutého výkonu. Tým FIT ČVUT aktuálně poskytuje největší výkon z týmů českých akademických institucí v hodnotě téměř 100 milionů bodů za den, což odpovídá výkonu zhruba 1000 běžných počítačů. Fakulta tak tvoří téměř 90 % výkonu v rámci celého ČVUT a celosvětově je k dnešnímu dni na 258. pozici z 253 tisíc týmů.

FIT ČVUT pro projekt vyhradilo část výpočetní kapacity, vhodnou pro tento druh výpočtů, z platforem ClusterFIT a CloudFIT. „FIT ČVUT má moderní technologické zázemí, které pracuje efektivně a úsporně. Není proto problém poskytnout aktuálně nevyužitý výkon pro dobrou věc. I když stroje běží naplno, finanční náročnost není o moc větší, než v běžném provozu,“ vysvětluje Ing. Martin Vaňko, vedoucí ICT oddělení FIT ČVUT. „Projektu Folding@home jsme poskytli výkon světového měřítka, díky čemuž dosáhl tým FIT ČVUT již na 1 miliardu bodů. Na vrchol žebříčku se naše fakulta propracovala i navzdory tomu, že k navýšení na současný výkon došlo před pouhými 14 dny,“ dodává Vaňko.

Do projektu jsou zapojeni také studenti FIT ČVUT, kteří připravili srovnávací web https://folding.fit.cvut.cz s přehledem výsledků českých akademických institucí. „Chtěli jsme tím podpořit zdravou konkurenci a zvýšit krédo dobré věci, kterou je tento jedinečný projekt, který může zachránit tisíce životů,“ říká student Jiří Vrba, jeden z tvůrců srovnávacího webu.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
ING. PAVLA BRADÁČOVÁ
E-mail: 
PR@FIT.CVUT.CZ
Telefon: 
+420 724 950 904