Datum zveřejnění: 
13. 3. 2020
Stovky litrů dezinfekčních prostředků vyrobilo České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) pro vlastní potřebu i pro potřeby vybraných institucí.

Na zasedání krizového štábu pro Prahu 6 minulý pátek jsem nabídl možnost výroby dezinfekce. Na to hned reagovali účastníci štábu – kromě starosty městské části Praha 6, starosta Suchdola, ředitel Národní technické knihovny Svoboda a Záchranná služba hlavního města Prahy. Dále se na nás obrátila Horská služba ČR. Těm všem jsme dodali námi vyrobenou dezinfekci. Hlavní město Praha nám přislíbilo dodávat základní surovinu potřebnou k výrobě, která je nyní velmi obtížně na trhu k dostání, a to 96% ethanol. S tímto příslibem bychom měli připravit přibližně 10 tis. litrů týdně. Jsem rád, že tak můžeme vypomoci záchranným složkám, které pečují o zdraví nás všech,“ říká rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček.

Dezinfekce na plochy a dezinfekce na ruce (ta s přídavkem glycerolu a citralu pro zabránění vysoušení pokožky) se využívá v prostorách univerzity a jejích součástí, jako je například univerzitní základní a mateřská škola Lvíčata. Univerzita tak v rámci svých možností ulevuje trhu, kde je nyní po dezinfekčních prostředcích velká poptávka.

Přestože je od úterý 10. března 2020 na celém ČVUT přerušena výuka a zrušeny všechny akce pro veřejnost, škola nadále funguje. Kromě výuky se totiž fakulty a další pracoviště věnují také různým vědeckým projektům. „Nyní se snažíme vymyslet další pomůcky, které by pomohly záchranným složkám ČR,“ dodal rektor ČVUT Petráček.

Hlavní složkou dezinfekčních prostředků vyráběných na ČVUT, konkrétně na katedře jaderné chemie Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské, je ethylalkohol a destilovaná voda. V případě dezinfekce na plochu se ještě přidává izopropylalkohol a peroxid vodíku. U dezinfekce na ruce pak glycerol, citral a isopropanol. Dezinfekci plní fakulty do pěti a desetilitrových barelů. Dezinfekce je využívána v prostorách univerzity a jejích součástí, jako je také Univerzitní základní a mateřská škola Lvíčata. Univerzita tak v rámci svých možností ulevuje trhu, kde je nyní po dezinfekčních prostředcích velká poptávka.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
ING. LUCIE ORGONÍKOVÁ
E-mail: 
LUCIE.ORGONIKOVA@CVUT.CZ
Telefon: 
+420 602 581 141